PRVI SLUČAJ VAMPIRIZMA ZBIO SE U SRBIJI! Petar Blagojević usmrćivao je bolesne ljude! Kad su mrtvacu zaboli kolac sveža i crvena krv potekla mu je na uši i na nos!
Foto: Zorana Jevtić

KISILJEVO

PRVI SLUČAJ VAMPIRIZMA ZBIO SE U SRBIJI! Petar Blagojević usmrćivao je bolesne ljude! Kad su mrtvacu zaboli kolac sveža i crvena krv potekla mu je na uši i na nos!

Specijal -

Bečki Viner dijarijum i nemački Fosiše cajtung objavili su 1725. godine kao veliku senzaciju da je u selu nadomak Velikog Gradišta proboden pokojnik koji je terorisao meštane.

Prvi dokumentovani i zvanično - od vlasti i lekara - potvrđen slučaj vampirizma desio se u Srbiji 1725. godine.

foto: Printscreen

Bečki Viner dijarijum i nemački Fosiše cajtung u leto te godine štampali su, kao veliku senzaciju, izveštaj austrijskog administratora sa sedištem u Velikom Gradištu nadređenima u Beču. Deset nedelja ranije umro je u tamošnjem selu Kisiljevu neki Petar Blagojević, i zakopan... Ali je posle izvesnog vremena, u osam dana, umrlo je devet meštana, koje mladih, koje starih, od bolesti čije trajanje nije bilo duže od 24 sata.

Izrasli novi nokti

Svi odreda izjavljivali su na samrtnoj postelji da im je, dok su spavali, dolazio Blagojević, naslanjao se na njih i davio ih. U Kisiljevu nastane strah i meštani reše da otvore grob. Za dozvolu su se obratili austrijskom predstavniku vlasti, nekom Frombaldu. Zajedno sa seoskim popom, prisustvovao je iskopavanju, a posle je u Beč javio:

foto: Vladimir Šporčić

- Prvo, nismo osetili ni najmanje zadah od ovog tela, niti iz njegovog groba, niti onaj opšti mrtvački miris. Telo, sem nosa, koji je bio malo spljošten, ostalo je potpuno sveže. Kosa, brada i nokti, mesto već opalih, izrasli su novi. Mesto stare kože, koja je postala svetlobela, pojavljuje se nova sveža koža. Lice, noge i ruke i celo telo tako su sačuvani da nisu mogli bolji biti ni za života. U njegovim ustima primetio sam sa najvećim iznenađenjem malo sveže krvi, koju je, prema opštem kazivanju i mišljenju, isisao iz onih koje je umorio... Pošto smo ja i pop sve ovo videli, narod je u najvećoj hitnji zaoštrio jedan kolac i njime probio mrtvaca posred srca. Pri ovom bodenju pojavila se sasvim sveža i crvena krv koja je potekla i na uši i na nos. Posle su, po običaju za ovakve slučajeve, spalili telo i pretvorili ga u pepeo.

Okupljanje sektaša

Iz vremena opisanih u Frobmladovom izveštaju, naravno, nema nikakvih ostataka, ali postoji na jednom kraju groblja omanja ledina, upadljivo prazna. U Kisiljevu kažu da tu od davnina niko nije hteo da sahranjuje svoje bližnje jer je baš na tom mestu bio sahranjen vampir Petar Blagojević.

U samom selu o vampiru se ne govori mnogo. Kompjuterska igrica zasnovana na priči o Petru Blagojeviću „Vampire Legends: The True Story of Kisilova“ je 2013. na svetskoj top-listi zauzela četvrto mesto, pa su u Kisiljevo dolazili i novinari Al Džazire i CNN...

Od tog doba, prema analizi bezbednosne situacije, koju smo, nezvanično, imali na raspolaganju, zabeležena su 23 incidenta koja su „imala obeležja sektaških obreda tzv. crnih misa na vampirovom grobu, a u kojima je učestvovalo od pet do 13 ljudi. U 15 slučajeva počinioci nisu zatečeni na mestu incidenta, a u osam su privedeni. Među njima je bilo i maloletnika, ali i punoletnih državljana Engleske, Luksemburga i Holandije“...

(Kurir.rs/Momčilo Petrović /Foto: Printscreen, Vladimir Šporčić, Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track