TITOVI KAMENČIĆI OD MILION DOLARA! Poklon Jugoslovenima s Meseca
Foto: Privatna arhiva

POLA VEKA OD OSVAJANJA MESECA - POČAST

TITOVI KAMENČIĆI OD MILION DOLARA! Poklon Jugoslovenima s Meseca

Specijal -

Četiri kamenčića koje su Nil Armstrong i Baz Oldrin doneli sa Meseca, a Ričard Nikson ih poslao Josipu Brozu Titu 1970, vrede 500.000 dolara, prema proceni NASA, koliko i onaj jedan iz misije „Apolo 17“ koji je Nikson poslao Titu 1973. Kamenčići od milion dolara, koji su zvanično poslati narodu Jugoslavije, dobro su čuvani u Muzeju Jugoslavije.

Iako su Armstrong, Oldrin i Majkl Kolins sa suprugama došli predsedničkim avionom Er fors uan u Beograd 18. oktobra 1969, u okviru svog puta mira u 20 država, nisu tada doneli suvenire s Meseca. Poslao ih je Nikson sledeće godine preko Ambasade SAD.

- Pored kamenja ogromne vrednosti, astronauti su doneli zastavu FNRJ koja je putovala s njima na Mesec i vratila se. To što je Nikson narodu Jugoslavije poklonio kamenčiće s Meseca, a trojica astronauta posetila Jugoslaviju, jedinu komunističku zemlju na njihovoj ruti, govori o izuzetno značajnoj poziciji Jugoslavije u jeku Hladnog rata - rekla je za Kurir Katarina Živanović, kustoskinja u Muzeju Jugoslavije.

foto: Sonja Spasić

Kamenčić iz misije „Apolo 17“ dva puta je izlazio iz zemlje - bio je izlagan u Banjaluci i Rijeci i za to je bila potrebna policijska pratnja. Trojica astronauta su od Tita dobili Orden Jugoslovenske zvezde s lentom, provozala su se otvorenim autom centrom Beograda dok se gomila sveta tiskala na ulicama.

- Sve to skupa pokazuje nam da se pre 50 godina na budućnost gledalo kao na svetlu i na doba koje donosi mir, dok se danas na budućnost gleda apokaliptično - navela je Živanovićeva i dodala da je neverovatno i žalosno što i 50 godina posle ljudi ne veruju u sletanje na Mesec i što naučnici nemaju tu moć i kredibilitet da pobede teoretičare zavera.

foto: Privatna arhiva
U slast TORTA-RAKETA

Tito i Jovanka ugostili su astronaute i njihove supruge na ručku, a u čast gostiju iz svemira služene su torte u obliku raketa.

Kurir.rs/Jelena S. Spasić Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track