Najnovije vesti

NEBOJŠA  BAKAREC U OTVORENOM PISMU JOVI BAKIĆU: Vaša krvožedna ostrašćenost preti da zaseni Pola Pota, Staljina ili Maoa!
Foto: Stefan Jokić, Zorana Jevtić

mržnja i nasilje

NEBOJŠA BAKAREC U OTVORENOM PISMU JOVI BAKIĆU: Vaša krvožedna ostrašćenost preti da zaseni Pola Pota, Staljina ili Maoa!

Politika

"Ne mogu da proniknem u razloge Vaše krvožednosti. Nezadovoljstvo ličnim životom? Kompleksi i frustracije? Šta god bio razlog, to Vas ne opravdava. Vi ste profesor sociologije na Filizofskom fakultetu, Beogradskog univerziteta. Ne priliči jednom pedagogu da propagira revolucionarne sudove, rušenje vlasti na ulici i ulične pobune, jurenje političkih protivnika po ulicama, upotrebu noža kad dođete na vlast. Vi tome učite Vaše studente. Već godinama pokušavate da se politički istaknete, propagiranjem mržnje i nasilja, navodi Nebojša Bakarec, politički analitičar i odbornik SNS u Skupštini Grada Beograda u otvoreno pismu sociologu i vanrednom profesoru na Filozofskom fakultetu Jovi Bakiću.

foto: Stefan Jokić

"Ne priliči jednom univerzitetskom profesoru da propagira mržnju i nasilje. Stoga niste dostojni da budete profesor. A upravo Vas je vladajuća klika na Vašem fakultetu, nedavno nagradila položajem vanrednog profesora, nagradila za svu krvožednost koju ste pokazali poslednjih godina. Znam da niste zabrinuti zbog Vaše akademske nedostojnosti. Klika koja je kidnapovala Filozofski fakultet, nagradiće Vas još više. Očigledno bi ta klika za najomiljenijeg i najviše rangiranog profesora izabrala Vlad Cepeš Drakulu ili Maksa Luburića. Krv je presudna preporuka.

foto: Zorana Jevtić

Vi sebe preporučujete za vođu jedne krvave revolucije. Vaša krvožedna ostrašćenost preti da zaseni Pola Pota, Staljina ili Maoa. U svom najnovijem intervjuu listu „Vreme“ otišli ste korak dalje, nego do sada. Javljaju Vam se krv i nož. Kao ustašama. Priželjkujete i najavljujete krv nevinih, tuđu krv, ali se „blagostivo“ zalažete da bude što manje krvi. Koliko je to, po Vama, „malo krvi“? Litar, hektolitar, silos, reka, Jasenovac? Vi naravno želite da prolivate tuđu krv, i da revoluciju sprovede neko drugi. Vi želite da dođete na gotovo, na vlast, i da onda upravljate sudovima revolucije, da suspendujete postojeće pravo, i da uvedete revolucionarno pravo. Dostojno „sudije za vešanje“ i inkvizitora.

O svemu tome svedoče Vaše izjave medijima: „Danas“ -„Vučiću će suditi revolucionarni sud“

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

„Njihova je stvar da li će im suditi nezavisni ili revolucionarni sudovi. Njihova pamet pokazuje da će im suditi revolucionarni sud“.

Pitanje Danasa : „Kako će izgledati Vučićev pad sa vlasti?“

Vi odgovarate: „Mafija svojevoljno s vlasti ne odlazi“.

Pitanje Danasa: „Da li je moguće mirnim protestima srušiti režim?“.

Vi kažete: „Ne“ 

„NIN“-„ "Moje mišljenje je da će ovde sukoba svakako biti. Jurićemo po ulicama tih nekoliko lupeža koji su opljačkali zemlju i zaluđivali narod".

„Al Džazira“:„Ja bih voleo da ih jurimo po ulicama, ja bih to voleo!“. Na pitanje voditelja da li je to onda revolucija, Vi ste odgovorili:“Da! Ja bih to voleo!“.

foto: Zorana Jevtić

„Vreme“ Vas pita: :“Sve se svodi na to da jedini način na koji Vi vidite kako to može da se izvede jeste oružanom silom“. Vi odgovarate: „Tako je. Ključno je pitanje da bude što manje krvi (...) Jer ova vlast dobrovoljno otići neće. Postoji revolucionarna pravda. Revolucija bi tako nešto mogla da uradi - suspenduje se postojeće pravo (...) I to odmah kažem i obećavam: ako bih došao na vlast, bio bih vrlo opasan za oligarhiju (...) Kad je bolest uznapredovala koristi se hirurški nož“.

Podsećam Vas da „Krivični zakonik“ RS kaže:„KRIVIČNA DELA PROTIV USTAVNOG UREĐENjA I BEZBEDNOSTI REPUBLIKE SRBIJE“

,„Napad na ustavno uređenje (član 308.); Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja (član 309.)“; Član 308. „Ko silom ili pretnjom upotrebe sile pokuša da promeni ustavno uređenje Srbije ili da svrgne najviše državne organe, kazniće se zatvorom od tri do petnaest godina“. Član 309. „Ko u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja ili bezbednosti Srbije poziva ili podstiče da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi ili predstavnici tih organa, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina“.

foto: Zorana Jevtić

Znam da ne hajete za zakon, zbog toga što, kao pripadnik „elite“ smatrate da ste iznad Zakona. Svi krvožedni revolucionari pretpostavljaju da zakoni počinju da važe onog trenutka kada ih oni donesu.

Siguran sam da Vas krvožednosti i mržnji nisu učili Vaš uvaženi otac Svetislav, pukovnik JNA, niti Vaša cenjena majka Milena, učiteljica. Prilično sam siguran da Vaše sporne stavove ne deli Vaša supruga Tamara, koja je takođe sociolog.

Možda će Vas citat velikog pesnika Ivana Gorana Kovačića, osvestiti? “Jama“:„Samo kroz prste kapale su kapi,Tople i guste, koje krvnik nađe, Još gorčom mukom duplja koje zjapi - Da bodež u vrat zabode mi slađe: A mene dragost ove krvi uze, I ćutio sam kaplje kao suze“, naveo je Bakarec.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...