MONSTRUMI  SEJU SMRT I U SRBIJI: Ni mi nismo pošteđeni
Foto: Profimedia, Privatna Arhiva

masovna ubistva

MONSTRUMI SEJU SMRT I U SRBIJI: Ni mi nismo pošteđeni

Specijal -

Masovna ubistva nisu, nažalost, retkost u Srbiji, a nisu bila ni u Jugoslaviji. Najčešće je reč o takozvanim nekontrolisanim ubicama i oni seju smrt šetajući od kuće do kuće ili od ulice do ulice.

foto: Privatna Arhiva

Najgori masakr je onaj koji se dogodio u Velikoj Ivanči 9. aprila 2013. Tad je Ljubiša Bogdanović (60) ubio 13 ljudi, među kojima je i dvogodišnji dečak David, ali i majka i sin ubice. Krvavi pir je trajao oko pola sata, a kad je stigla policija, monstrum je pucao sebi u glavu. Preminuo je dva dana kasnije u bolnici. Motiv zločina nije otkriven. Dok su jedni Bogdanovića opisivali kao mirnog čoveka, bilo je i priča o zlostavljanju porodice i svađi sa sinom.

Ukleto selo

Srbiju je 27. jula 2007. potresao i masakr u Jabukovcu kod Negotina. Nikola Radosavljević (39), naoružan lovačkom puškom, ubio je devetoro ljudi, a troje ranio. Nakon što je uhapšen na seoskom groblju, on je za ubistva okrivio vlašku magiju. Stručnjaci su utvrdili da pati od paranoidne psihoze, da je bio neuračunljiv. I dalje je na lečenju u psihijatrijskoj ustanovi Centralnog zatvora.

Nikola  Radosavljević  Ubio 9 ljudi
Nikola Radosavljević Ubio 9 ljudifoto: screenshot

Zanimljivo je da je Jabukovac u avgustu ponovo bio poprište masovnog ubistva - Davor Pernić (34), sam ili sa saučesnicom, ubio je četiri osobe. Zbog toga je Jabukovac proglašen ukletim selom.

Mile Matić... Ubio 9 ljudi
Mile Matić... Ubio 9 ljudifoto: Privatna Arhiva

KPZ Zenica

Isti broj žrtava kao Radosavljević imao je i Mile Matić, čuvar Kazneno-popravnog zavoda iz Zenice. On je 26. februara 1986, u vreme kad se naša zemlja još zvala Jugoslavija, ukrao dva pištolja i automatsku pušku, a zatim krenuo u krvavi pohod po Zenici, Doboju i Donjoj Koprivni kod Modriče. Savladali su ga seljani, a nakon što je utvrđeno da boluje od paranoidne šizofrenije, upućen je u zatvorsku bolnicu, gde se obesio.

Kurir.rs/ Autor Andrija Ivanović Foto: Profimedia,privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track