NEDELJA KAD JE ZBOG TITOVE SMRTI PREKINUT MEČ HAJDUK-ZVEZDA Miloš Šestić: Svi smo plakali
Tenutak bez premca… Prekid utakmice, Foto: Nebojša Mandić, Screenshot

40 GODINA OD SMRTI JOSIPA BROZA

NEDELJA KAD JE ZBOG TITOVE SMRTI PREKINUT MEČ HAJDUK-ZVEZDA Miloš Šestić: Svi smo plakali

Specijal -

Muk: Pre utakmice ili na poluvremenu, ne sećam se baš, rekli su nam da je Tito umro. Onda je stiglo zvanično obaveštenje od Centralnog komiteta i prekinuta je utakmica, priča legendarni fudbaler crveno-belih

Tog 4. maja 1980. godine zbog smrti Tita prekinuta je fudbalska utakmica na Poljudu, uz suze navijača i fudbalera Hajduka i Crvene zvezde...

Sudija utakmice Husref Muharemagić pre nego što je poslao fudbalere oba tima u svlačionicu okupio ih je na centru, dok je spiker na stadionu i zvanično objavio da je Tito umro.

foto: Nebojša Mandić

Svi su plakali. Nikome nije bilo lako jer je preminuo „najveći sin svih naroda i narodnosti“. Četiri decenije kasnije Miloš Šestić, akter antologijskog meča, prisetio se dešavanja na Poljudu.

- Pre utakmice ili na poluvremenu, ne sećam se baš, rekli su nam da je Tito umro, ali nismo znali da li će utakmica biti prekinuta. To su bile državne stvari i čekali smo odluku nadležnih. Tek kada smo izašli na teren, onda je stiglo obaveštenje od Centralnog komiteta i prekinuta je utakmica - prisetio se Miloš Šestić i nastavio:

- Svima je bilo teško. Mogu svi sada da pričaju šta hoće i da lažu... Mi iz Crvene zvezde nismo između sebe nešto preterano pričali o Titu, niti smo razgovarali s igračima Hajduka. Verujte, nikom tada nije bilo do priče i fudbala. Takva je bila situacija. Vratili smo se avionom odmah uveče u Beograd. Posle se utakmica igrala ponovo, mislim nakon tri nedelje. Prva utakmica je prekinuta kod rezultata 1:1, ali nemojte me držati za reč. Ponovo smo otišli u Split i pobedili rezultatom 3:1.

Zlatko Vujović (Hajduk)

NIJE SE NI MUVA ČULA NA PUNOM STADIONU

foto: Screenshot

- Znalo se još pre utakmice da je Tito loše i da bi mogao umreti. Vest su nam rekli na poluvremenu. Okupili smo se na centru i sudija je prekinuo meč. Nije se ni muva čula na punom stadionu. Odjednom se začuo plač i kuknjava žena. Kada sam izašao na ulice Splita i krenuo kući, video sam na hiljade zbunjenih ljudi. Nisu se čule sirene, niti je ko bilo šta govorio. Meni je kroz glavu prošlo šta će biti s našom državom posle Tita i ko će nas voditi.

Živan Ljukovčan (Crvena zvezda)

CELA ZEMLJA JE TUGOVALA

foto: Screenshot

- Bili smo iznenađeni i tužni kada nam je rečeno da je Tito umro. Bio je to veliki šok i gubitak za sve nas u Jugoslaviji. Mogu danas razni, naši i njihovi, da pričaju svašta o tome, ali lažu! Cela zemlja je tugovala, a reakcija nas, fudbalera oba kluba, u tom trenutku bila je prirodna. Kada je utakmica prekinuta, svi smo ćutali, a neko je i plakao. Posle smo otišli u svlačionicu, gledali TV i slušali vesti o smrti Tita. Znam da smo brzo, avionom, napustili Split.

Boško Đurovski (Crvena zvezda)

PLAKAO SAM KAO KIŠA

foto: Nemanja Nikolić

- Znali smo da je Tito na samrti, ali nas je vest koju smo dočekali na terenu sve dotukla. Plakao sam kao kiša. Lepo se živelo u vreme Broza i nije se obraćala pažnja na to ko je Srbin, Hrvat, Makedonac, Slovenac ili Bosanac. Nikad više nećemo osetiti taj osećaj jedinstva. Zbog toga pamtim, i ne stidim se suza za Titom.

Kurir.rs/ Aleksandar Radonić Foto: Nebojša Mandić, Screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track