MONSTRUMI NA SLOBODI! ZAVIJENI U CRNO: Pevačicu razneli u kolima, kompozitora likvidirali na ulici
Foto: Printscreen

specijal KURIRA: Nerešena ubistva koja su potresla Srbiju

MONSTRUMI NA SLOBODI! ZAVIJENI U CRNO: Pevačicu razneli u kolima, kompozitora likvidirali na ulici

Specijal -

Užičanka Tanja Ćosić (34) dignuta je u vazduh 2005, dok je pet godina kasnije u Novom Sadu usmrćen Velibor Vučurović (31), a počinioci ni dan-danas nisu otkriveni

Bruka i sramota da 16 godina čekam pravdu! Niko prstom nije mrdnuo za sve ove godine. Ubica i nalogodavac ubistva moje ćerke negde mirno i spokojno šeta, a ona je pod zemljom!

tanja ćosić i automobil u kom je raznesena
tanja ćosić i automobil u kom je raznesena foto: Youtube

Ovim rečima za Kurir započinje tešku i bolnu ispovest Mica Ćosić, majka brutalno likvidirane pevačice Tanje Ćosić (34) iz Užica koju je 1. avgusta 2005. razneo eksploziv od 10 kilograma, podmetnut pod njen automobil. Ni posle toliko godina ovaj zločin nije rešen, ubica nije iza rešetaka, a pravda nije zadovoljena.

Venem iz dana u dan

- Obolela sam, nisam više sva svoja. Venem iz dana u dan, ali ne odustajem! Hoću da saznam ko ju je ubio kao psa - kaže nesrećna majka pevačice. Kako kaže, tuga, bol i patnja ne prestaju, ali ćerka joj je u amanet ostavila sina, koji je u trenutku tragedije imao svega četri godine.

mica ćosić, tanjina majka godinama čeka pravdu
mica ćosić, tanjina majka godinama čeka pravdufoto: Printscreen/Youtube

- Tanjin sin je dobro i vredno dete, drži sve u sebi i seća se svega. Često ga vidim zamišljenog, verovatno mu misli odlutaju kod majke. Tuga koja nas obuzme svakog avgusta ne može da se podnese - kaže Tanjina majka i dodaje:

- Obraćala sam se brojnim ljudima, institucijama, ali bih uvek naišla na zatvorena vrata, bled pogled i rečenicu: "Radimo na slučaju". Ova majka, koja živi za dan kada će ubice njenog deteta biti u zatvoru, kaže da njena Tanja nije imala neprijatelje, ali je bila u vezi sa žestokim momkom.

- Sumnjam da su je smakli kriminalci koje je na grbači imao njen dečko, s kojim ima sina. Govorila sam joj: "Nemoj, pucaće u tebe zbog njega!", ali ona bi se ljutila - kaže nesrećna žena i dodaje da joj je smrt ćerke donela crne oblake, od kojih više od decenije ne vidi sunce.

Nažalost, ona nije jedina majka u Srbiji koja nija imala prilike da ubicu svog deteta vidi na optuženičkoj klupi i ono što je možda i gore od toga, nije saznala ko joj je i zbog čega uzeo ono najvrednije u životu. I roditelji kompozitora i tekstopisca Velibora Vučurovića (31) iz Feketića prolaze identičnu agoniju kao i Mica Ćosić iz Užica.

velibor vučurović
velibor vučurovićfoto: Kurir/S.S.

Pogođen u glavu

- Kako vreme prolazi, sve nam je teže i teže. Najviše nas boli što ubica ni nakon 11 godina nije nađen. Verovatno negde mirno spava, možda nam se i smeje u lice, dok mi umiremo od tuge - kaže za Kurir Zoran Vučurović, otac ubijenog Velibora koji je nastradao 27. marta 2010. nasred Bulevara Jaše Tomića u Novom Sadu, kada ga je metak pogodio u glavu dok je išao ka svom prijatelju.

otac i majka neutešni zbog ubistva sina
otac i majka neutešni zbog ubistva sinafoto: Kurir/S.S.

Spekulisalo se da je Vučurovića pogodio zalutali metak, ali čak ni to sa sigurnošću nije dokazano. Roditelji pokojnog mladića ističu da neće odustati od traženja pravde.

- Sve se vrti ukrug. Obećavaju da će rešiti zločin, ali ništa od toga. Neću odustati od traženja istine, iako sina ne mogu da vratim. Kad je u pitanju dete, bol ne može da se ublaži - kaže otac i dodaje da živi zbog ćerke, jer im dani posle smrti sina sporo prolaze, pretežno u sećanju na njega i suzama.

Opomena partneru

"Škoda" razneta sa 10 kg eksploziva

Nepoznati egzekutor je pre 16 godina u užičkom naselju Krčagovo podmetnuo čak 10 kilograma eksploziva trotil pod automobil "škoda felicija", koji je vozila pevačica Tanja Ćosić. Prilikom detonacije automobil je odleteo u vazduh, a devojka nije imala šanse da preživi.

- Pričalo da se da je istraga vodila ka tome da je Tanjino ubistvo zapravo bila opomena njenom partneru, koji je u to vreme trebalo da bude svedok na suđenju Damiru Mandiću, optuženom za likvidaciju Duška Jovanovića, glavnog urednika podgoričkog lista Dan. To je kasnije tokom saslušanja potvrdio i Tanjin izabranik - objašnjava Mica Ćosić i dodaje da je nepunih 15 meseci posle eksplozije i Tanjin partner teško povređen u sačekuši na Zlatiboru.

Prekinuta sjajna karijera

Pisao za Šabana i braću Matić

Šaban Šaulić
foto: Vladimir Šporčić

Ubijeni Velibor Vučurović bio je tekstopisac i kompozitor, napisao je brojne hitove za naše proslavljene pevače Šabana Šaulića, Sašu i Dejana Matića, Acu Ilića, Nedeljka Bajića Baju. Autor je dueta "Tragovi sećanja", koju pevaju Mira Škorić i Šerif Konjević. Na prvom Grand festivalu osvojio je treću nagradu publike za pesmu "Prvi put" u izvođenju Stevana Anđelkovića. Dva puta je nagrađen na Moravskim biserima.

- Kakav je umetnik i čovek bio govori i činjenica da jedna ulica u Feketiću nosi ime mog sina. Divno moje biće, koje nije ni mrava zgazilo, a završio je kao neki okoreli kriminalac - kaže otac kompozitora.

Prošlo je 11 godina od svirepog ubistva u Subotici

Milica Barašin (16) zaklana na pruzi

ubijena devojčica
ubijena devojčicafoto: Privatna Arhiva

Zločin koji je pre 11 godina potresao Srbiju dogodio se 7. oktobra 2010. u Subotici. Tada je ugašen život devojčice Milice Barašin (16), a njen krvnik je i danas na slobodi. Ova tinejdžerka zaklana je nadomak svoje kuće, kada se kobne večeri vraćala od drugarice. Imala je slušalice na ušima, pa nije čula kada joj se ubica po mraku prikrao s leđa i iskasapio je mesarskim nožem. Velikim i oštrim sečivom joj je naneo ubode u grudi i prerezao vrat. Ona se borila, o čemu svedoče odsečen kažiprst i rane po rukama. Mrtvu Milicu je našao prolaznik kod pruge, u naselju Zorka. Miličina majka utehu pronalazi na grobu jedinice. Kako kaže, prvi put ove godine nije pre groblja otišla u policiju, da vidi ima li traga ubici, jer sada već gubi nadu da će monstrum biti pronađen.

- Potrese me svaka nesreća u Srbiji, kad god strada neko ko je mlad. Eto, sad i ta devojka s roditeljima. Kakvi to monstrumi prekidaju mlade živote? - plačući za Kurir kaže Svetlana Simendić, Miličina mama. Nesrećna žena dodaje da bi njena ćerka sada imala 27 godina, možda i supruga i decu, ali posle više od decenije razmišljanja, iščekivanja da bar sazna razlog tragedije, počinje da gubi nadu da će se zločin rasvetliti.

- Još nema ni motiva, ni traga ubici. Pre 10 godina u policiji mi je rečeno da imaju DNK ubice, ali da nemaju s čim da ga uporede. Bol se ne može zaboraviti, nikada neću razumeti zašto Milice nema. Moje srce je slomljeno - kaže Svetlana.

N. H.

Kurir.rs - B. Travica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track