I OVE ZVEZDE SU BILE PRONALAZAČI: Marlon Brando napravio štimer kongo bubnja, a nećete verovati šta je osmisla "kraljica vriska"
Foto: Profimedia

Holivudski kliker

I OVE ZVEZDE SU BILE PRONALAZAČI: Marlon Brando napravio štimer kongo bubnja, a nećete verovati šta je osmisla "kraljica vriska"

Specijal -

Hedi Lamar nije bila jedina holivudska zvezda koja je slobodno vreme koristila da se bavi pronalazaštvom. Na toj listi se nalaze i neki drugi glumci i glumice, poput legende Marlona Branda i Džejmi Li Kertis, ali i reditelji poput Džejmsa Kamerona.

Među pronalazačima ima i slavnih muzičara.

KONGO BUBANJ

Marlon Brando je sigurno jedan od najcenjenijih glumaca Holivuda. Oživeo je mnoge likove od Stenlija Kovalskog i Džonija Strablera do pukovnika Voltera Kurca i don Vita Korleone, a stotine glumaca ga je proglasilo najvećim uzorom. Od prvih uspeha on je bio "loš momak" Holivuda i izazivao je mnogo pažnje.

Jedan od njegovih hobija bilo je lupanje konga bubnjeva. Do početka 2002. on je smislio četiri patenta za štimovanje kongo bubnjeva. Umro je 2004, pre nego što je njegov izum proizveden.

- Brando je predložio da se na bubanj prikači motor koji će da štimuje instrument umesto bubnjara - napisala je Rebeka Grinfild.

Dok je možda iznenađenje da je čuveni "divljak" patentirao štimer za muzički instrument, to svakako ne iznenađuje kada je reč o Ediju van Hejlenu.

Ovaj gitarista, kojeg smatraju jednim od najboljih, napravio je uređaj, patentiran pod brojem 4656917A, koji je zadužen da "pridržava gitaru sa struka gitariste kako bi on imao mogućnost da stvara nove tehnike i zvukove kakve niko pre njih nije". On je patentirao uređaj za držanje gitare u položenom položaju, kao i ukras za glavu gitare.

Holivud
foto: Profimedia

PELENA

Džejmi Li Kertis je tokom karijere dobila nadimak "kraljica vriska", zbog mnogobrojnih horor filmova u kojima se suočava s najgorim ubicama. Izgleda da joj je ganjanje s Majkom Majersom i sličnim manijacima bilo manje problematično od menjanja pelena, pa je glumica 1987. godine, kada je dobila dete, podnela patent za pelene s vodootpornim džepom, u kome su maramice koje se vade jednom rukom.

Patent pod rednim brojem 4753647 je odobren, ali je ona odbila da dozvoli njegovo korišćenje sve dok kompanije ne počnu da prave i prodaju biorazgradive pelene. Novi patent odobren joj je 2017.

- Na ideju sam došla kada sam menjala ćerki pelene, a vlažne maramice su mi bile predaleko. Tada sam pomislila, moram da smislim vlažnu maramicu koja će biti ugrađena u pelenu. Uradila sam to i patentirala - rekla je ona u emisiji "Džimi Kimel lajv".

PODVODNA PLATFORMA

Džejms Kameron jedan je od najuspešnijih režisera u istoriji sedme umetnosti. Proslavio ga je film "Terminator", a sledili su hitovi poput "Osmog putnika", "Terminatora 2", "Istinitih laži"... Sve rekorde u industriji oborio je prvo s "Titanikom", a zatim sa "Avatarom". Ipak, 12 godina između ova dva filma nije snimao blokbastere.

Kažu da se u tom periodu bavio drugim stvarima, a jedna od njih je pronalazaštvo. Patentirao je uređaj za podvodno snimanje tako što je na malu platformu dodao propelere. Aparat se sada koristi i za neke druge podvodne zadatke, a ne samo za snimanje. Njegov patent vodi se pod brojem 4996938.

Glumac Stiv Mekvin proslavio se najrazličitijim filmovima - od "Sedmorice veličanstvenih" i "Velikog bekstva" do "Leptira" i "Bulita". U mnogim od tih ostvarenja vozio je brza kola, pa ne čudi što je njegov patent D219584 sedište za auto. Kako su pisali američki mediji, tokom snimanja "Bulita" sedišta koja su korišćena bila su mu mnogo neudobna, pa je "dizajnirao alternativu koja je pratila liniju kičme".

Holivud
foto: Profimedia

Tokom snimanja spota za pesmu "Smooth Criminal" 1987. i kralj popa Majkl Džekson bio je taj koji je patentirao antigravitacione čizme. One su omogućile da se nagne skoro 45 stepeni, a da ne padne. Uređaj nije imao više namena od ove.

ŽENA-MAČKA: HULAHOPKE ZA OBLIKOVANJE ZADNJICE

Glumica Džuli Njumar ima dugu i bogatu karijeru na televiziji i filmu, ali je najveću slavu stekla kao Ketvumen ili Žena-mačka iz serijala o Betmenu šezdesetih godina.

Catwoman, Žena mačka
foto: Profimedia

Da li zbog toga što je u tom serijalu morala da nosi uzak kostim, koji više otkriva nego što pokriva telo, ona je patentirala hulahopke koje oblikuju zadnjicu.

- Ovaj izum omogućuje hulahopkama od poluelastičnog materijala da oblikuju i pojačavaju prirodni oblik zadnjice, da nikada ne deluje spoljšteno. Drugi cilj je da se držač oblika ne vidi dok se nosi - piše u patentu 3914799.

Kurir.rs/A. Ivanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track