VELIKA SMOTRA: Međunarodni resavski poljoprivredni sajam okupio poljoprivrednike Pomoravlja
Foto: Kurir/Promo

Svilajnac

VELIKA SMOTRA: Međunarodni resavski poljoprivredni sajam okupio poljoprivrednike Pomoravlja

Specijal -

Više od 120 izlagača predstavilo je svoje proizvode, a izloženo je 75 grla goveda

Proteklog vikenda u Svilajncu održan je 56. Međunarodni resavski poljoprivredni sajam, koji je privukao rekordan broj izlagača iz gotovo svih oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Više od 120 izlagača predstavilo je svoje proizvode, a izloženo je 75 grla goveda.

Sajam Poljoprivrede, Svilajnac
foto: Kurir/Promo

Simentalska rasa

Izložba goveda simentalske rase privukla je najveću pažnju posetilaca, jer je resavski kraj prepoznatljiv upravo po stočarstvu i uzgoju ove rase s tradicijom dužom od jednog veka.

Domaćini i organizatori sajma i ove godine bili su opština Svilajnac i Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika „Svilajnac”.

Program je obuhvatao i izložbu ovaca, pčelinjih proizvoda, poljomehanizacije, a svoje proizvode izložili su i proizvođači stočne i humane hrane, domaće radinosti, voća i povrća...

Apsolutna šampionka sajma je krava Hana, vlasnika 38-godišnjeg Dragana Todorovića iz Dublja, koji je za pehar apsolutnog šampiona dobio nagradu od opštine Svilajnac u iznosu od 60.000 dinara. Todoroviću je kompanija „Master Frigo” poklonila visokosteonu junicu simentalske rase za postignute rezultate na ovogodišnjem sajmu.

- Znao sam da imam dobra grla, ali nisam očekivao nagradu. Za šampiona je najbitnija genetika, zatim dobra ishrana i briga. Mnogo se trudim i ulažem, a moram da istaknem da imam, kako ja tako i ostali stočari, veliku podršku od opštine Svilajnac - izjavio je Dragan Todorović.

Sajam Poljoprivrede, Svilajnac
foto: Kurir/Promo

Nagrade

Opština Svilajnac ove godine nagradila je i sa po 50.000 dinara šampionke u kategorijama junice, prvotelke i krave, sa 30.000 dinara pratilje u ovim kategorijama i sa po 7.000 dinara svaku izloženu junicu, kojih je bilo 75. Po 7.000 dinara dobila su i tri najbolja pčelara i kolekcije izloženih ovaca.

Pehar apsolutnog šampiona u kategoriji junice osvojio je takođe Dragan Todorović iz Dublja, kao i u kategoriji prvotelke, dok je u kategoriji krava šampionski pehar pripao Poljoprivredno-veterinarskoj školi s domom učenika „Svilajnac”.

Sajam Poljoprivrede, Svilajnac
foto: Kurir/Promo

Nagradu šampionima uručio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, koji je ovom prilikom istakao da sve što opština radi u oblasti poljoprivrede ima za cilj da očuva i poboljša tradiciju najboljih krava simentalske rase u Srbiji:

- Imamo niz podsticajnih mera za poljoprivrednike, imamo 1.700 umatičenih krava, a oko 5.000 grla goveda u svim kategorijama. Od naredne godine sprovodimo i nove mere. Sprovešćemo program po kome će opština Svilajnac uložiti 300.000 evra u naredne tri godine, odnosno po 100.000 evra godišnje za sufinansiranje nabavke novih grla. Svaki stočar dobiće 1.000 evra za nabavku novog grla i time želimo i da povećamo stočni fond i da podržimo stočare koji imaju možda i najbolje mleko u Srbiji. Nije nam prvi put da smo pioniri u nekom projektu i kad bi ovaj primer sledile i druge opštine, rešili bismo problem snabdevanja Srbije, a verovatno i šire - izjavio je Milanović i dodao da će, u trenutku kad se tržište suočava s problemom proizvodnje i distribucije mleka, ulaganje u stočni fond i dalju preradu mleka imati pozitivan uticaj i na proizvođače i na potrošače i uopšte na državu.

Sajam Poljoprivrede, Svilajnac
foto: Kurir/Promo

Tri najbolja pčelara koji su dobili nagradu organizatora sajma su Raša Jevtić iz Svilajnca, Saša Jovanović iz Beograda i Dragan Janković iz Jagodine.

Sajam Poljoprivrede, Svilajnac
foto: Kurir/Promo

U međunarodnom kalendaru

Duga tradicija

l Međunarodni resavski poljoprivredni sajam ima tradiciju dužu od pola veka, a od 2008. godine termin održavanja sajma, 11. septembar, upisan je u Međunarodni kalendar izložbi stoke koji objavljuje Međunarodno udruženje stočara.

1 / 4 Foto: Kurir/Promo

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja