SENKA SMRTI Nacistička naredba: Prokrstarite zemljom i osvetite prolivenu nemačku krv
Foto: Profimedia

krvavi oktobar

SENKA SMRTI Nacistička naredba: Prokrstarite zemljom i osvetite prolivenu nemačku krv

Specijal -

Nemačka je 6. aprila napala Jugoslaviju. U ranim jutarnjim časovima avioni su najpre bombardovali Beograd, a potom i Kraljevo, Niš i druge gradove.

Napad je počeo bez objave rata i označio početak Drugog svetskog rata u Kraljevini Jugoslaviji.

Slom države

Jugoslavija je kapitulirala za samo 11 dana, a kralj i vlada napustili su zemlju tri dana ranije. Zemlja je raskomadana i podeljena između Nemačke, Italije, Mađarske i Bugarske, s tim što su Srbiju okupirale Hitlerove snage.

Uprkos slomu države, brzo su se javile grupe koje su odbile da priznaju poraz. Neke od njih organizovala je Komunistička partija, a druge su nastale okupljanjem oko oficira vojske Kraljevine Jugoslavije koji su izbegli zarobljavanje. U cilju gušenja ovog ustanka, Vrhovna komanda Vermahta i okupacione vlasti u Srbiji doneli su niz naredbi koje su predviđale drastične kaznene mere.

Ali već od kraja septembra 1941. represivne mere pretvaraju se u odmazdu nad celokupnim stanovništvom Srbije.

Ovi zločini inicirani su naredbom Adolfa Hitlera Vilhelmu Listu, izdatom 16. septembra 1941: „Da se najoštrijim merama za duže vreme uspostavi poredak”.

Načelnik Vrhovne komande Vilhelm Kajtel istog dana je potčinjenima uputio ovo uputstvo: „Vođa je sada naredio da treba svuda primeniti najoštrije mere kako bi se pokret ugušio u najkraćem roku... Kao odmazda za život jednog nemačkog vojnika mora se u tim slučajevima uzeti kao opšte pravilo da odgovara smrtna kazna 50-100 komunista. Način izvršenja smrtne kazne mora još pojačati zastrašujući efekat.”

Dužnost opunomoćenog glavnokomandujućeg generala u Srbiji od 20. septembra 1941. vršio je general Franc Beme. On je praktično predstavljao celokupnu vojnu i izvršnu vlast.

Po njegovom naređenju 22. septembra 1941. počela nemačka ofanziva protiv ustanka u Srbiji.

Zastrašujući primer

U naredbi je, između ostalog, stajalo: „Vaš je zadatak da prokrstarite zemljom u kojoj se 1914. potocima lila nemačka krv usled podmuklosti Srba, muškaraca i žena. Vi ste osvetnici tih mrtvih. Za celu Srbiju ima se stvoriti zastrašujući primer koji mora pogoditi celokupno stanovništvo.”

Senka smrti nadvila se nad Kraljevo i Kragujevac...

Momčilo Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track