UHAPSILI SU 300 NAJUGLEDNIJIH SRBA! Rastović: Držali su ih u najtežim kazamatima kako bi zaplašili ostale koji su živeli na KIM
Foto: Filip Plavčić, Kurir TV, Shutterstock

berlinski kongres, 1882. godine

UHAPSILI SU 300 NAJUGLEDNIJIH SRBA! Rastović: Držali su ih u najtežim kazamatima kako bi zaplašili ostale koji su živeli na KIM

SRBI NA KIM -

Sever Kosova i Metohije i dalje je blokiran, a Srbi su 11 dan na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin potok i Leposavić .

Traže oslobađanje uhapšenih sugrađana, kao i da se specijalne jedinice kosovske policije povuku sa severa KiM.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije i prof. dr Aleksandar Rastović, istoričar, gosti u studiju Kurir TV dali su mišljenje o tome da li se nazire kraj ove krize.

- Postoji mogućnost da se sve reši pozitivno ako Aljbin Kurti povuče svoju odluku kojom je izazazvao ovakvu reakciju Srba - počeo je Beriša.

00:53

Postoji mogućnost da se sve reši pozitivno ako Aljbin Kurti povuče svoju odluku kojom je izazazvao ovakvu reakciju Srba

Aljbin Kurti, ipak kaže, da se barikade neće dugo tolerisati.

- On to kaže. Ne postoji šansa da se barikade uklone, zbog života ljudi koji žive na tom prostoru - ukazao je Beriša i podsetio sve da je Dejan Pantić i dalje zatvoren, što je suprotno svim ljudskim pravima.

02:47

1882. godine susreli smo se sa sličnom odmazdom Osmanskih vlasti, kada su pohapsili 300 najuglednijih Srba!

Rastović je podsetio gledaoce na ponavljajuću istoriju iz 1882. godine.

- Ništa to nije novo. Kroz istoriju su već postojali ovakvi primeri. Nakon završetka Berlinskog kongresa 1882. tadašnje Osmanske vlasti napravile su spisak od 300 najuglednijih Srba koje su pohapsili! Držali su ih nekoliko godina u najtežim kazamatima, kao najuglednije ljude sa prostora Kosova i Metohije, da bi zaplašili ljude i prisilili ih da se isele sa KIM - rekao je Rastović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track