BADNJI DAN NA KOSMETU: Badnjaci preplavili centar Severne Mitrovice, stižu poruke mira i suživota (VIDEO)
Foto: Kosovo online Youtube Printscreen

uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika

BADNJI DAN NA KOSMETU: Badnjaci preplavili centar Severne Mitrovice, stižu poruke mira i suživota (VIDEO)

SRBI NA KIM -

SEVERNA MITROVICA - Badnje jutro u Severnoj Mitrovici se tradicionalno obeležava sečom badnjaka uz stare srpske pesme, pogaču, ribu i posnu hranu i po neku čašicu, kao zdravicu za berićetnu godinu.

Ovoga jutra najveći broj građana odlučio je da ode u šumu i iseče badnjak, tako bar kažu ulični prodavci kojih je ove godine više nego ranijih godina.

Za one koji su se odlučili da ipak malo kasnije ustanu upravo su ljudi iz okolnih opština, pre svega Leposavića i Zubinog Potoka, obezbedili da badnjak mogu da kupe.

Centralna ulica Kralja Petra je prepuna prodavaca i kupaca, a kako su rekli badnjak nema cenu.

"Koliko Bog da, toliko badnjak košta, a kupci sami biraju", rekli su nam prodavci.

Osim badnjaka na tezgama su se našle i razne dekoracije, a pored toga tu je i slama, žito, vino i sve ono što treba da čini posnu trpezu za Badnje veče i doček najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Prodavci sa kojima smo razgovarali kažu da su im želje u ovoj godini različite. Ono što žele sebi, poželeli su i drugima, pre svega, zdravlje, sreću i mir i slobodu.

Seča badnjaka na centralnom Kosovu: Šaljemo poruke mira i suživota

Po viševekovnoj tradiciji Srbi na Badnje jutro kreću u seču badnjaka. Običaj je da se božićno drvo prelije vinom i poseče iz tri puta. Tako su se i ovog juta Srbi sa centralnog Kosova okupili u šumarcima nedaleko od Gračaničkog jezera, kako bi isekli badnjak.

Kao i svake godine odlazak po badnjak protiče uz stare srpke pesme i vino. Ulicama Gračanice čuju se sirene, viore se srpske zastave iz automobila.

Nikola Petković iz Gračanice u seču badnjaka došao je sa svojim drugovima. Kako je kazao, važno je da se dugogodišnja tradicija očuva, kako bi Srbi opstali na Kosovu.

"Ovde dolazim svake godine. Osećaj kada dolazim po badnjak je neverovatan. Veoma je bitno što smo danas ovde, kako bismo očuvali tradiciju. Sa sobom nosimo vino i sekiru, i badnjak sečemao iz tri puta. Sve što želim je da budemo jedinstveni i da se držimo zajedno kako bismo ovde opstali", poručio je Petković.

Mir, zdravlje i sreća neke su od želja Srba, ali i da Božić provedu u jedinstvu i slozi.

"Vrlo je bitno što smo danas ovde, čuvamo našu tradiciju. Želim da svi budemo srećni i da predstojeći praznik provedemo u zdravlju", kazao je Lazar Jovanović iz Radeva.

"Želim svima puno ljubavi i srećan najradosniji praznik pravoslavnom rodu", poručio je Milan Denda iz Suvog Dola.

Među onima koji su jutros poranili i krenuli u seču banjaka bilo je i onih najmlađih, kojima hladnoća nije smetala.

"Svake godine dolazim sa svojim ocem kako bismo isekli badnjak. Radujem se svakom Božiću", kazao je devetogodišnji Andrija Stošić iz Badovca.

Takođe, za sve one koji nisu bili u mogućnosti da odu po badnjak, lokalni prodavci u Gračanici pripremili su kao i ranijih godina božićno drvo.

Prodavci kažu da su zadovoljni prodajom, i da je iz godine u godinu ona sve bolja.

"Sveke godine sve više mušterija. Kupuju ljudi. Cena se kreće od 200 dinara pa naviše, ko kako ima i da za berićet. Lepo se zaradi", kazo je jedan od prodavaca Samdija Ramić iz Gračanice.

Na Badnji dan se obično spremaju posna jela. Kupuje se i voće koje se na Badnje veče, prema tradiciji, nalazi na božićnoj trpezi.

U porti manastira Gračanica večeras će se od 17 časova održati osvećenje i paljenje badnjaka.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track