KFOR POZVAO SVE STRANE NA UZDRŽANOST RADI IZBEGAVANJA ESKALACIJE: Povećano prisustvo u sve četiri opštine
Foto: Kurir

izbegavanje eskalacije

KFOR POZVAO SVE STRANE NA UZDRŽANOST RADI IZBEGAVANJA ESKALACIJE: Povećano prisustvo u sve četiri opštine

SRBI NA KIM -

Misija Kfor predvođena NATO-om saopštila je da je jutros povećala prisustvo u sve četiri opštine na severu KiM i pozvala sve strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli da rasplamsaju tenzije i da izazovu eskalaciju.

"Cilj prisustva Kfora je da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine", navela je ta misija na Tviteru.

Kfor je naveo da je spreman da preduzme sve neophodne radnje radi osiguranja bezbednog okruženja, "na neutralan i nepristrasan način".

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča je u stalnoj komunikaciji sa bezbednosnim organizacijama na KiM, sa Generalštabom Vojske Srbije i sa misijom Euleks, navodi se u saopštenju.

"Kfor poziva Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredstvo EU radi smanjenja tenzija, što je jedini put ka miru i normalizaciji", dodaje se.

1 / 14 Foto: Kosovo online Youtube Printsceen

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države (SAD) osudile su još u petak sličnu akciju kosovskih vlasti i zatražile da se odmah prekine sa nasiljem.

- Sjedinjene Američke Države osuđuju akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti - napisao je tada na Tviteru ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer a američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil njegov post je odmah retvitovao je ovaj post.

Istog dana je i američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da odmah zaustavi nasilne akcije na severu Kosmeta i da se ponovo fokusira na dijalog koji vodi Evropska unija. Blinken je u objavi na Tviteru naveo da SAD oštro osuđuju akcije tzv. kosovske policije.

Kasnije te večeri, to je učinila i Kvinta koja je osudila nasilje na severu Kosmeta i pozvala prištinske vlasti da se odmah povuku i deeskaliraju.

U zajedničkom saopštenju SAD, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije osuđuju odluku Prištine da na silu obezbedi pristup opštinskim zgradama na severu Kosmeta uprkos njihovom pozivu na uzdržanost.

Osudama prošlog petka pridružila se i izvestilac EP Viola fon Kramon koja je osudila upad u opštinu i rekla: „Čak i ako ste izabrani de jure, to ne znači da imate legitimnu silu da uđete u ove zgrade. Moramo razmišljati da pronađemo rešenje, održiv način izgradnje poverenja kod građana na severu Kosova“.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track