MIRNI PROTESTI NA SEVERU KIM UŠLI U 23. DAN: Srbi razočarani ćutanjem sveta na nasilje Prištine
Foto: Mladen Miletić/Kurir Tv

teški dani na kosmetu

MIRNI PROTESTI NA SEVERU KIM UŠLI U 23. DAN: Srbi razočarani ćutanjem sveta na nasilje Prištine

SRBI NA KIM -

I danas su u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku nastavljeni mirni protesti zbog nasilnih akcija Prištine, prisustva kosovskih specijalaca u opštinskim zgradama, nametanja nelegitimnih albanskih gradonačelnika i neosnovanih hapšenja i prebijanja Srba, čak i dece.

Kako javljaju reporteri Kosovo onlajna, među okupljenima vlada veliko razočaranje što se ni tri dana od kada su pripadnici kosovske policije zastrašili i pretukli dvoje maloletne dece u Žitkovcu kod Zvečana o tome nije oglasio niko iz međunarodne zajednice.

Dodatan nemir među Srbe na severu unosi i to što su se, uprkos zahtevima da se kosovski specijalci povuku sa severa, prethodnih dana nastavila hapšenja Srba i što je tokom noći primetno veće prisustvo pripadnika Kosovske policije koji u oklopnim vozilima i sa dugim cevima patroliraju opštinama na severu sa većinski srpskim stanovništvom.

Okupljene ispred opštinske zgrade u Leposaviću dodatno je uznemirilo jučerašnje hapšenje još jednog njihovog sugrađanina, Uroša Vukašinovića, kojeg su na putu do posla priveli kosovski policajci u civilu.

Ispred opštinske zgrade i dalje je značajan broj pripadnika Kfora, koji su pojačali prisustvo nakon što je kosovski ministar infrastrukture Eljbert Krasnići 16. juna došao da poseti novog gradonačelnika Ljuljzima Hetemija, koji je na izborima dobio samo 100 glasova, i koji duže od tri nedelje nije napuštao ovaj objekat. Opštinsku zgradu u Leposaviću danas obezbeđuju mađarski vojnici Kfora.

Neizvesnosti koja traje više od tri nedelje, hapšenja, maltretiranja dece, suze zabrinutih majki dodatno zabrinjavaju građane Leposavića, koji se pitaju šta ih očekuje u narednim danima.

Srbi sa severa juče su održali skupove i šetnje podrške Srbima koje je prethodnih dana uhapsila Kosovska policija. Oni su sa tih okupljanja poslali poruke da žele mir i da se "zaustavi teror Aljbina Kurtija".

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track