Svečana akademija u planu je za decembar, a u pripremi je monografija u kojoj će se prvi put prikazati istorijat svih odseka
Foto: Fakultet umetnosti

Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini

Svečana akademija u planu je za decembar, a u pripremi je monografija u kojoj će se prvi put prikazati istorijat svih odseka

Društvo -

Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, nailazio je na brojne poteškoće, ali se, zahvaljujući entuzijazmu nastavnika i studenata, nastava od osnivanja realizuje u kontinuitetu.

Fakultet koji ove godine obeležava pola veka postojanja godišnje upiše 48 studenata na tri odseka osnovnih akademskih studija (muzički, likovni i dramski), kao i 46 studenata u okviru master akademskih studija.

Fakultet umetnosti
foto: Fakultet umetnosti

– Pola veka postojanja je prilika da pogledamo u prošlost i prisetimo se svih naših profesora i studenata koji su svojim radom i delovanjem ostavili trag, kako na sam Fakultet umetnosti tako i na kulturnu scenu naše zemlje – započinje razgovor za Borbu dekan mr Ester Milentijević.

U planu je da svečana akademija bude organizovana u decembru, a u pripremi je monografija fakulteta, u kojoj će se prvi put prikazati istorijat sva tri odseka. Tokom godine jubilej će biti obeležen likovnim, muzičkim, dramskim i tribinskim programima.

Fakultet umetnosti
foto: Fakultet umetnosti

– Organizovali smo izložbu akademika Svetomira Arsića Basare, koji je bio jedan od osnivača i dekana Akademije umetnosti. U pripremi je izložba profesora i slikara Hilmije Ćatovića, a tokom godine biće organizovane izložbe nekadašnjih profesora Zorana Karalejića, Zorana Jovanovića Dobrotina, Mikija Zajmija, Zorana Furunovića, Svetlane Babić… Biće organizovana i izložba alumnista – nekadašnjih studenata Fakulteta umetnosti, a danas aktivnih stvaralaca širom naše zemlje – dodaje naša sagovornica.

S obzirom na to da se bliži upis novih studenata, pitamo je na koji način se promoviše fakultet i po čemu se izdvaja?

– Fakultet umetnosti je veoma prisutan u javnom životu, kroz bogat umetnički program koji se realizuje u galeriji fakulteta kroz brojne izložbe, koncerte i predstave, tako da se promocija odvija tokom cele godine. Pored toga, pred svaki upisni rok nastavnici i saradnici obilaze gimnazije i srednje škole na Kosovu i Metohiji i umetničke škole u Nišu, Leskovcu i Kruševcu – odakle nam najčešće dolaze studenti – i predstavljaju studijske programe đacima – navodi Milentijević.

Fakultet umetnosti
foto: Fakultet umetnosti
Fakultet umetnosti
foto: Fakultet umetnosti
Fakultet umetnosti
foto: Fakultet umetnosti

A kakve mogućnosti pruža Kosovka Mitrovica kao studentski grad?

– Život grada svakako da oblikuje brojna studentska populacija. Većina studenata stanuje tokom studiranja u studentskim domovima i hrani se u studentskim restoranima u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu. Domovi su opremljeni čitaonicama, TV salama, bibliotekom, savremenim studentskim klubom, internet-centrom, teretanama i sportskim terenima za fudbal i košarku. Za zdravlje studenata brine Studentska poliklinika. Univerzitet u Prištini, fakulteti u njegovom sastavu i Studentski centar organizuju razna edukativna, kulturna i sportska dešavanja koja su prvenstveno namenjena studentima – dodaje Ester Milentijević.

Prema njenim rečima, mladi i njihovi roditelji su danas obazrivi kada se bira umetnička profesija.

S druge strane, Fakultet umetnosti prati trendove i trudi se da studijske programe osavremeni da bi bio u koraku sa svetskim tendencijama i da bi se tokom studija sticala znanja i veštine koja su na tržištu rada tražena.

– Naši najtraženiji studijski programi su grafički dizajn i gluma, koji se popune već u prvom upisnom roku. Uz redovno pohađanje nastave, studenti učestvuju na mnogobrojnim umetničkim manifestacijama, izložbama, muzičkim takmičenjima, dramskim festivalima za mlade i osvajaju veliki broj nagrada – ističe Milentijevićeva.

U želji da se povežu i razmene znanja s drugim umetničkim fakultetima, ali i u cilju kreiranja novog umetničkog sadržaja, Fakultet umetnosti je inicirao Festival Tricikl.

Fakultet umetnosti
foto: Fakultet umetnosti

– Prvi festival je organizovan u decembru 2022, a drugo izdanje je bilo u aprilu 2023. Tokom četiri intenzivna dana održavaju se radionice, predavanja i master klasovi, u kojima zajedno s domaćinima učestvuju studenti i nastavnici s gostujućih umetničkih fakulteta iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca. Poslednjeg dana Fakultet umetnosti otvara svoja vrata za javnost, koja ima priliku da vidi umetničke rezultate ovakve saradnje.

Ove aktivnosti su izuzetno važne za naše studente, ali i za lokalnu zajednicu, koja prati programe kulture i umetnosti – objašnjava sagovornica Borbe.

U okviru fakulteta nalazi se i galerija čiji je izložbeni program prvenstveno usmeren na studente likovnog odseka da bi se upoznali s umetničkom scenom, ali i načinima prezentovanja umetničkih radova.

– Kroz prateći program izložbi, studenti su u prilici da razgovaraju s autorima, da čuju iskustvo starijih kolega i direktno postavljaju pitanja. Studenti master studija na odseku likovnih umetnosti imaju obavezu da javno prikažu i odbrane završni rad, tako da je njihova izložba u galeriji fakulteta najčešće njihovo prvo samostalno izlaganje. Iako su studenti likovnog odseka primarna publika, vrata galerije su otvorena za celokupnu akademsku zajednicu i lokalno stanovništvo. Veoma nam je važno da podmlađujemo publiku, tako da su deca i mladi naši rado viđeni gosti – poručuje dekan.

Mr Milentijević je više od dve decenije u prosveti i dobro zna koliko je pedagoški rad odgovoran posao. Međutim, kao najveći izazov ne navodi onaj pedagoške, već političke prirode. Ester Milentijević

– Zbog specifičnih okolnosti u kojima se nalazi naša zajednica, svaka politička turbulencija utiče na ostanak mladih na Kosovu i Metohiji, kao i na odluku da se za izbor studija izabere Univerzitet u Prištini, s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici – objašnjava sagovornica. Studentska izložba

Dinamičan godišnji umetnički program se realizuje u galeriji Fakulteta umetnosti.

Kada je rad sa studentima u pitanju, najznačajnija aktivnost je studentska izložba koja se otvara 28. juna.

Tada se najuspešnijim studentima sa sva tri odseka uručuju priznanja. Istorijat u crtici

Osnivanjem Fakulteta umetnosti u Prištini, ovaj grad je postao četvrti u Jugoslaviji, posle Beograda, Zagreba i Ljubljane, koji je dobio likovnu akademiju.

Osnivanjem muzičkog odseka 1975, menja naziv u Akademiju umetnosti da bi 1986. ova obrazovna ustanova ponela naziv Fakultet umetnosti.

Razvojni put prekinut je u junu 1999. nemilim dešavanjima koja su odredila sudbinu Univerziteta u Prištini, a s njim i Fakulteta umetnosti, koji su prognani s Kosova i Metohije.

Tada počinje težak i neizvestan period u radu fakulteta, koji je tokom juna 1999. nastavio sa radom u Leposaviću, zatim u Raški i Varvarinu, sve do jeseni 2001, kada, odlukom Vlade Republike Srbije o privremenoj promeni sedišta, Univerzitet u Prištini biva preseljen u Kosovsku Mitrovicu, a Fakultet umetnosti nastavlja sa radom u Zvečanu.

Fakultet umetnosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja