JUTRO U BOŠNJAČKOJ MAHALI MIRNO Zaposleni radni dan dočekali u kancelarijama, u ponoć istekao rok za iseljenje srpskih institucija
Bošnjačka mahala, Foto: Kosovo online printscreen

Zaposleni u institucijama noć proveli u službenim prostorijama

JUTRO U BOŠNJAČKOJ MAHALI MIRNO Zaposleni radni dan dočekali u kancelarijama, u ponoć istekao rok za iseljenje srpskih institucija

SRBI NA KIM -

Jutro u Severnoj Mitrovici protiče mirno, nakon što je u ponoć istekao rok za iseljenje srpskih institucija iz zgrade u Bošnjačkoj mahali, koji je postavila administracija albanskog gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića.

Zaposleni u tim institucijama noć su proveli u službenim prostorijama, a kako javlja reporter Kosovo onlajna, jutros su se ispred zgrade okupili brojni novinari.

Saobraćaj u tom delu grada funkcioniše normalno i nema povećanog prisustva Kosovske policije.

Zaposleni u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, u Pokrajinskom PIO fondu, u Centru za socijalni rad Vučitrn i predstavnici Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga, čije je radno vreme zavšreno juče u 15 sati, nisu otišli kućama i još uvek se nalaze na svojim radnim mestima. To je, kako kažu, bio način da pošalju svoj odgovor na rok za iseljenje institucija u kojima rade iz zgrade u kojoj se nalaze.

Krajem prošlog meseca, policija i opštinski inspektori prvi put su ušli u zgradu u Bošnjačkoj mahali i zaposlenima u institucijama Srbije ostavili rok od tri dana da napuste svoje kancelarije, ali je prinudno iseljavanje odloženo do 8. septembra.

Kako Kosovo onlajn saznaje, juče je iz jedne zapadne ambasade u Prištini zatraženo od Atića da još jednom odloži odluku o prinudnom iseljavanju srpskih institucija. Atić je, navodno, pozitivno odgovorio na taj zahtev i prinudno iseljavanje srpskih institucija iz zgrade u Bošnjačkoj mahali odloženo je za posle 14. septembra, nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu.

Inače, Kosovska policija dobila je juče dojavu da se baš u toj zgradi nalazi eksplozivna naprava, ali je utvrđeno da je dojava bila lažna. Na to je reagovao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, poručujući da je to bio Kurtijev "trik" kako bi iselio zaposlene, što mu nije pošlo za rukom.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić poručio je da pokušaji kosovskih vlasti da isele srpske institucije iz zgrade u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici imaju za cilj proterivanje svega srpskog sa Kosova.

Zabrinutost zbog odluke vlasti u Severnoj Mitrovici izrazila je i Evropska unija. Portparol Unije Peter Stano poručio je, još prilikom prvog pojavljivanja policije i opšitnskih inspektora u zgradi da taj potez ne doprinosi naporima za deeskalaciju tenzija na Kosovu.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track