LOMLJENJE ČESNICE U GRAČANICI: Tijana, Mihajlo i Ilija pronašli zlatnike u česnici
Foto: Kosovoonline

božić

LOMLJENJE ČESNICE U GRAČANICI: Tijana, Mihajlo i Ilija pronašli zlatnike u česnici

SRBI NA KIM -

Božićna česnica teška 15 kilograma u kojoj su se našla tri zlatnika polomljena je danas u Gračanici pred velikim brojem mališana, a najviše sreće imali su Tijana Mitić, Mihajlo Aksić i Ilija Mirković koji su u svom parčetu ovog prazničnog hleba pronašli dukate.

Osim zlatnika, u česnici, simbolu telesne i duhovne hrane, koju su poklonile Turistička organizacija Gračanice i Opština Gračanica, našli su se dren, pasulj, kukuruz, suvo grožđe, žito koji simbolizuju sreću, novac, zdravlje i dobar rod za narednu godinu.

Tijana Mitić je u svom parčetu česnice pronašla zlatnik. Kako je kazala, za nju je današnji dan poseban.

"Za mene je to jedan od najradosnijih dana u godini jer je rođenje Isusa Hrista i baš se radujem tom danu, jer mi je drugog dana Božića i rođendan pa se radujem još više", rekla je Tijana.

Mihajlo Aksić kaže da je jako srećan što je pronašao zlatnik.

"Meni je jako lepo za Božić, sviđa mi se. Slavimo svi zajedno, ovo je najveći praznik", rekao je Mihajlo.

Ilija Mirković takođe ne krije sreću na ovaj radostan dan.

"Mnogo je lep Božić. Idemo po badnjak", kaže Ilija.

Česnicu je umesila predsednica neformalnog udruženja "Tradicija kroz vekove" Danijela Simonović iz Batusa, koja je poručila da joj je čast što je pripremila česnicu.

"Ovo je druga godina kako se održava ova manifestacija. Meni je ukazana prilika da uradim Božićnu česnicu za naše građane, da obradujemo mališane. Ćesnica simbolizuje mir, blagostanje, i zdravlje naše dece, omladine i svih nas. Divna manifestacija i lep događaja. Česnica je teška 15 kilograma, nije je bilo teško napraviti, potrebna je volja, jedan dan za figure, drug dan da se umesi. Zahvalila bih pekari u Lapljem Selu koja je pomogla da se čenica ispeče", kazala je Simonović.

Direktorka Turističke organizacije Sandra Đokić istakla je da će im za sledeću godinu biti potrebna veća česnica.

"Imali smo dosta mališana, mislim da ćemo za sledeću godinu napraviti mnogo veću česnicu. Biće bogatija sa darovima. Takođe, pripremili smo i božićne poklone za mališane koji su sa nama proslavili ovaj dan. Obradovali smo ih tradicionalnim paketićem voća. Nadam se da ćemo se sledeće godine okupiti u većem broju, i da ćemo zajedno sa našim meštanima proslaviti najradosniji hrišćanski raznik", poručila je Đokić.

Predsednica Opštine Ljiljana Šubarić uputila je svim vernicima čestitke za Božić i poželela mir, slogu, jedinstvo, zdravlje i blagostanje.

„Danas slaviimo najveći i najradosniji hrišćanski praznik, danas slavimo Božić. Radost ovog praznika juče nam je uveličao patrijarh Porfirije. Njegovo prisustvo daje nam snagu i volju da čuvamo i negujemo našu veru i tradiciju. U tom duhu mi smo danas organizovali jedan od najlepših naših običaja, lomljenje božićne česnice. U česnici je bilo tri dukata, imamo tri srećna dobitnika, troje naše dece danas je dobilo zlatnik koji će ih podsećati na ovaj veliki i sveti dan i koji će ih čuvati tokom čitave godine“, rekla je Šubarić koja je deci podelila prigodne poklone.

Lomljenje česnice u saradnji Turističke organizacije Gračanice sa Opštinom Gračanica organizovano je po drugi put.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track