PETKOVIĆ: Pogrom 17. marta živa i nezaceljena rana na telu srpskog bića
Foto: Nemanja Nikolić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

PETKOVIĆ: Pogrom 17. marta živa i nezaceljena rana na telu srpskog bića

SRBI NA KIM -

Tog 17. marta, 60.000 Albanaca krenulo na Srbe samo zato što imaju drugačije ime, prezime i veru

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ističe da pogrom nad srpskim narodom koji su sproveli albanski ekstremisti 17. marta 2004. godine predstavlja živu i nezaceljenu ranu na telu srpskog bića.

Petković kaže da je 17. marta, 60.000 Albanaca krenulo na Srbe samo zato što imaju drugačije ime, prezime i veru.

"Albanski ekstremisti su krenuli da etnički očiste ceo prostor Kosova i Metohije od Srba i svega što je srpsko. Više desetina hiljada albanskih srbomrzaca prema izveštajima Oebsa i Hjuman rajts voča, preko 60.000 Albanaca krenulo je na Srbe samo zbog toga što su imali drugačije ime i prezime i zato što su bili drugačije vere. U tom krvavom piru Albanaca ubijeno je devetoro Srba, 4.000 proterano, preko 900 srpskih kuća uništeno, 35 crkava i manastira spaljeno, uništeno preko 10.000 vrednih fresaka i etnički očišćeno 900 sela i šest gradova od kojih i Priština, u kojoj je nekada živelo 40.000 Srba", rekao je Petković.

Petar Petković
foto: Nemanja Nikolić

Dodaje da je događaj koji se desio 17. marta, u srcu Evrope, na početku 21. veka jeste pre svega velika mrlja na obrazu međunarodne zajednice koja je u tom trenutku bila prisutna na prostoru Kosova i Metohije i brojala više desetina hiljada svojih pripadnika koji su nažalost nemo posmatrali divljanje albanskih hordi prema svemu što je srpsko.

"Taj zločin počinjen nad Srbima je ozbiljno pripreman i koordiniran, a kada pogledate epilog, s obzirom da su nakon 17.18. i 19 marta, nakon pogroma, ubijanja Srba i proterivanja, povedeni neki montirani sudski procesi, videćete da su svi oslobođeni krivične odgovornosti a samo nekolicina je dobila neke simbolične kazne što znači da suštinski niko nije odgovarao za zločine nad Srbima tokom pogroma 17. marta. Niko od nalogodavaca nije odgovarao a postoje jasne informacije i podaci koji govore o tome kako su se organizovali albanski političari, kako su još od oktobra prethodne, 2003. godine intenzivno krenuli sa različitim sastancima, pripremajući napade i sve ono što je trebalo da usledi kako bi se proterao srpski narod, što su i učinili 17. marta naredne godine, a povod je bilo nesrećno utapanje trojice dečaka u Ibru koje je od strane albanskih medija predstavljeno kao utapanje mladića koje je uzrokovano napadom Srba, što je kasnije od strane Unmik policije i demantovano, koja je jasno kazala da Srbi sa tim slučajem nisu imali ništa", dodaje Petković.

Ističe da je tada, mašinerija već bila pokrenuta, plan je odavno bio spreman, i krenulo se u napad na Srbe, na srpske crkve, manastire, monahe, monahinje, na srpske kuće, na vekovna ognjišta, na robove sa namerom da se zatre srpsko ime i prezime.

"Ta ideologija mržnje te 2004. godine nažalost živa je i danas kroz politiku pre svega Aljbina Kurtija koji na sve načine pokušava da na sve načine ponovo protera srpski narod i da ga zavije u crno. Sve odluke, eskalotorni potezi Prištine uključujući i ovu poslednju koja se odnosi na ukidanje platnog prometa Republike Srbije na prostotu KiM i dinara, da se time zaustavei plate i penzije i socijalna davanja i živor Srba na Kosovu i Metohiji, nije ništa drugo već nastavak te zločinačke plitike koja je vođena te 2004. godine, što jasno pokazuje da ideoligija zla, a sa druge strane kampanja laži prema Srbima i svemu što je srpsko se i dalje nastavlja", kaže Petković.

Dodaje da je predsednik Aleksandar Vučić više puta jasno rekao da se više nikada neće ponoviti niti Oluja niti bilo kakav pogrom nad Srbima.

"Država Srbija će apsulutno učiniti sve da zaštiti svoj narod na Kosovu i Metohiji, učinićemo sve da u dijalogu gradimo mir i dođemo do rešenja iako je to gotovo nemoguće s obzirom da prištinska strana sve odbija, ali nećemo dozvoliti da se više ikada ponovi 2004.i činjenjica da nam Srbe ubijaju i da hiljade i hiljade naših ljudi, porodica sa decom napušta prostor Kosova i Metohije i ide u pravcu centralne Srbije, samo zato što ekstremisti na prostoru KiM žele da zatru srpsko ime i prezime", ističe Petković.

Naglašava da će se Srbija boriti da sačuva mir, ali s druge strane nikada neće zaboraviti 17.18. i 19. mart.

"Nikada nećemo zaboraviti šta nam se desilo kao i činjenicu da tada Beograd, u to vreme, nije sprečio pogrom svoga stanovništva sa prostora naše južne pokrajine, a sa druge strane insistiraćemo da pred lice pravde budu izvedeni svi oni koji su odgovorni, i nalogodavci i izvršioci ovog strašnog zločina koji se desio na početku 21. veka, u srcu Ecrope, pred očima međunarodne zajednice koja je nemo posmatrala ubijanje i stradanje srpskog naroda koji je samo živeo na svojim vekovnim ognjištima", zaključio je Petković.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track