ZA SRBE SE VREME DELI NA PRE I POSLE RATA: U Gračanici obeležena godišnjica početka Nato bombardovanja
Foto: Kosovoonline

da se nikad ne zaboravi i nikad ne oprosti

ZA SRBE SE VREME DELI NA PRE I POSLE RATA: U Gračanici obeležena godišnjica početka Nato bombardovanja

SRBI NA KIM -

Parastosom i polaganjem venaca ispred krsta podignutom u čast stradalim Srbima u dvorištu Doma kulture u Gračanici obeležena je 25. godišnjica od početka Nato bombardovanja SR Jugoslavije.

Parastos su ispred krsta podignutom u čast stradalim u Nato bombardovanju služili sveštenici Eparhije-raško prizrenske, a zatim su predstavnici Kosovskog-upravnog odbora, Kancelarije za KiM, Privremenog organa grada Prištine i Opštine Gračanica položili vence ispred posmenika.

Malinka Mitrović ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju istakla je da su 17. i 24 mart dva najtragičnija datuma moderne srpske istorije.

"Za bezdušne trgovce smrću, bila smo dobra prilika za bogaćenje. Postali smo cifre i koleteralna šteta. Gle čuda, oni 'milosrdni anđeo', a mi 'kolateralna šteta', i sam je Bog plakao te prve noći kada je zlokobna sirena objavila da naše nebo nije više slobodno. Nije slobodno, okupiralo ih je 1.100 borbenih aviona, izveli su za 78 dana blizu 20.000 borbenih letova, isporučili su 20.000 tona razornog ekslopiziva, 36.000 tona kasetnih bombi, metu i cilj nisu birali, gađali su decu, žene, starce obolele, trudnice, što zači da im nije bil bitno gde će gađati. Srbija je postala srpska Hirošima“, rekla je Mitrović.

Direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić istakla je da je moćna Evropa, velika demokratija, snažna istorijska pobednica umrla na teritoriji Srbije i Crne Gore samim početkom bombardovanja kada je, kako je navela,a umrlo i međunarodno pravo i pravda.

"Tada, 19 najjačih obrušilo se silovito, strahovito, na jedan mali narod, a gotovo ceo svet je ćutao. Malo je bilo čak i onih koji su nas verbalno podržavali i nikada u istoriji svoga postojanja nismo bili tako sami kao te 1999. godine. Te strašne gvozdene ptice ispuštale su tone i tone tereta, radiokativnih bombi, kasetnih bombi, tomahavki i svega za šta smo prvi put čuli, a nikada to ne možemo zaboraviti. Pitali smo se tada, a i dalje nam nije jasno, otkud im toliko mržnje, zbog čega, da li smo tu mržnju zaslužili možda onim natpisom u Ženevi u sedištu Crvenog Krsta gde se svet podseća da treba da bude human ,bar malo koliko je Srbija pokazala humanosti čak i prema svojim neprijateljima u Velikom ratu", istakla je Kostić.

Kako je rekla, za Srbe se vreme deli na - pre i posle rata.

Majda Popović iz Kulturno-prosvetne zajednice Kosova i Metohije rekla je da je 1999. godine bombardovana mala, moriljubiva zemlje "na svirep, mučki i krvoločan način".

"Sve ste nam razorili, ali naš duh, ljubav prema slobodi nam niste ugasili, niste nas zatrli. Evo o vašem zlu svedočimo, a vi ste se opet u odela opaka obukli i nastavljate svoju misiju smrti i pakla. Tog 24. marta, tada smo vas videli krvavih očiju i te večeri Goleš, a zatim Zeleniku gračaničku zapaliste paklenim ognjevima i predstaviste moć vama svojstvenu da nam radost običnu pogasite", rekla je Popović.

Učesnice Muzičke škole izvele su pred okupljenima himnu "Bože pravde", a Helena Popović govorila je stihove Ratka Popovića "Punoletstvo smrti".

Organizatori događaja su Eparhija raško-prizrenska, Privremeni organ opštine Priština, Kulturno-prosvetna zajednica Kosova i Metohije i Dom kulture Gračanica.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track