NOVI PRITISAK NA SRBE, PRIŠTINA POČINJE DA PRIMENJUJE KAZNE: Za sve koji koriste dinar na Kosmetu, banke dobile instrukcije
Foto: Printscreen/Kosovo-online

Završen prelazni period

NOVI PRITISAK NA SRBE, PRIŠTINA POČINJE DA PRIMENJUJE KAZNE: Za sve koji koriste dinar na Kosmetu, banke dobile instrukcije

SRBI NA KIM -

Završen je prelazni period od tri meseca koji je tzv. Centralna banka Kosova odredila po pitanju dinara. Kako se navodi u tekstu, od danas će biti preduzete mere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na Kosovu i Metohiji koriste druge valute osim evra, javlja RTK, prenosi Kosovo online.

Dalje se ističe da u ovom prelaznom periodu nisu izricane kaznene mere, ali su građani informisani o primeni uredbe o gotovinskom plaćanju.

U međuvremenu, komercijalne banke koje posluju na Kosovu i Metohiji dobile su instrukcije da otvore nove filijale na severu.

Od 12. maja, sve gotovinske transakcije bilo gde na Kosovu i Metohiji moraju da se obavljaju u evrima.

„Druge valute osim evra, mogu da se koriste na Kosovu kao vrednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u neevro valutama i za devizne aktivnosti“, navodi se u uredbi CBK.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, upitan pre nekoliko dana o završetku prelazne faze, ponovio je da o takvim pitanjima odlučuje tzv. Centralna banka Kosova, a ne izvršna vlast.

Kurir.rs/Kosovo onlajn

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track