POŽAR NA DEPONIJI DUBOKO KOD UŽICA Zasedao Gradski štab: Smanjena količina dima
Foto: Kurir/Z.G.

sednica

POŽAR NA DEPONIJI DUBOKO KOD UŽICA Zasedao Gradski štab: Smanjena količina dima

Srbija -

Požar na deponiji Duboko kod Užica posle 8 dana još gori i redovne su sednice Gradskog štaba za vanredne situacije. Prema zaključcima sa poslednje sednice konstatovano je da se aktivnosti na gašenju požara odvijaju u skladu sa utvrđenim planovima i dinamikom.

“Izvršena je stabilizacija dela deponije i izvedeni radovi kojima se omogućava efikasnije sprovođenje gašenja požara što je rezultiralo smanjenjem količine dima. Međutim, mora se imati u vidu da vremenske okolnosti i radovi na pristupu opožarenoj površini privremeno dovode do pojave većeg intenziteta dima”, jedna je od konstatacija na sednici. Pored toga, konstatovano je da je na gašenju požara angažovan dovoljan broj mehanizacije i ljudstva, kao i da je završeno sa primenom metode gašenja požara vodom obogaćenom algama i da na osnovu izveštaja zdravstvenih ustanova i ZZJZ Užice na teritoriji grada Užica nisu zabeleženi zdravstveni problemi u vezi sa požarom (respiratorni problemi, stomačne tegobe, trovanje i sl.).

1 / 3 Foto: Kurir/Z.G.

Na ovoj sednici je zaključeno da je potrebno nastaviti sa planiranim aktivnostima uz naročitu brigu o bezbednosti lica koja su angažovana i u vezi sa tim po potrebi izvršiti dodatnu nabavku lične zaštitne i druge opreme; nastaviti sa svakodnevnom koordinacijom svih angažovanih subjekata na gašenju požara i odmah po uočavanju potencijalnog problema obavestiti nadležne službe kako bi se blagovremeno rešio i potrebno je što hitnije izvršiti nabavku dodatne količine ekstrakta za penu.

Zbog najavljenih nepovoljnih vremenskih uslova helikopterska jedinica danas neće biti angažovana na gašenju. Gradski štab je posebno izrazio zahvalnost pripadnicima MUP-a Srbije Sektor za vanredne situacije, javno-komunalnim i ostalim preduzećima, državnim organima i ustanovama koji su angažovani na gašenju požara, a naročito zaposlenima u „Duboko“ na svakodnevnom i nesebičnom angažovanju. I jedan od zaklj učaka je da je potrebno uspostaviti redovno informisanje građana o stanju kvaliteta vazduha, sprovedenim aktivnostima na gašenju požara i drugim pitanjima od značaja za potpuno informisanje javnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track