NS studenti gojazni, studentkinje neuhranjene!
Foto: Beta Ilustracija

Brza hrana i dijete

NS studenti gojazni, studentkinje neuhranjene!

Srbija -
Kada imam vremena ručam kuvano u menzi, a kada ne stignem kupim pljeskavicu, kaže Branislav. Devojke žele da budu mršave kao mankenke sa modnih pista. Zbog toga se izgladnjuju

NOVI SAD - Čak trećina mladića među novosadskim studentima je gojazno, dok je oko 15 odsto studentkinja neuhranjeno, pokazali su poslednji podaci sa sitematskih pregleda. Doktori napominju da je većina studenata gojazno, jer se hrane neredovno, jedu brzu hranu, dok su studentkinje neuhranjene zbog čestih dijeta.

I Branislav Mišić, student treće godine Fakulteta tehničkih nauka, kaže da se studenti u većini slučajeva hrane u restoranima brze hrane jer je jeftinije. “Kada imam vremena ručam kuvano u menzi, a kada ne stignem kupim pljeskavicu. Hranim se onako kako nam dozvole obaveze i finansije”, kaže Branislav.

Istraživanjem je obuhvaćeno više od 400 studenata. Većina ne jede pet puta dnevno, a pored menze hrane se i po restoranima brze hrane. Čak 69 odsto studenata je fizički neaktivno. Studenti koji ne treniraju kao uzrok neaktivnosti navode nedostatak vremena. Ne treniraju i zbog opšte nezainteresovanosti za sport - objašnjava dr Aleksandra Marinkov, koordinator zdravstvenog vaspitanja Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata.

Doktorka kaže da studentkinje, želeći da izgledaju mršavo, često pribegavaju raznim dijetama što dovodi do neuhranjenosti. "Devojke žele da budu mršave kao mankenke sa modnih pista. Zbog toga se izgladnjuju i preskaču obroke, što nije dobro, jer takvo ponašanje ugrožava zdravlje", objašnjava dr Marinkov.

Prema njenim rečima, većina studenata ne razmišlja o tome koliko će obroka imati u toku dana, te da li će hrana koju unose biti sveža i zdrava. "Istina je da studenti imaju dosta obaveza na fakultetu, pa ne uspevaju redovno da se hrane. Istovremeno u kampusu ne postoji prodavnica, gde bi mogli da nabave zdravstveno preporučenu hranu.

Međutim, jedno od rešenja je i planiranje obroka. Studenti mogu da pripreme sendvič ili neku vrstu obroka i ponesu je sa sobom na fakultet", zaključuje dr Marinkov.

Danijela Ljubenković, studentkinja Više poslovne škole, navodi da zbog obaveza na fakultetu ne stiže da se hrani zdravo, niti po preporukama lekara.

"Dešava se da preskočim obrok, najčešće zbog obaveza koje imam u toku dana. Često imam samo jedan obrok dnevno. Hranim se u restoranima brze hrane ili sama kuvam", kaže Ljubenkovićeva. Sledeće istraživanje o stepenu uhranjenosti studenata biće rađeno naredne godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track