VIRTUELNO: Prošetajte se smederevskom tvrđavom

Panoramsko razgledanje

VIRTUELNO: Prošetajte se smederevskom tvrđavom

Srbija -
Smederevska tvrđava predstavlja najviše dostignuće srednjovekovnog srpskog vojnog graditeljstava. Izgrađena je u petnestom veku, po želji despota Đurđa Brankovića

SMEDEREVO - Projekat Muzeja u Smederevu "Virtuelna šetnja kroz smederevsku tvrđavu" jedan je od 11 projekata iz četiri zemlje Zapadnog Balkana koje je finansirala švedska vlada preko Agencije za međunarodni razvoj i saradnju.

Da bi projekat bio realizovan, trebalo je da ispunjava jedan od tri predviđena zahteva: pristup i inkluzija, interpretacija i komunikacija i kulturni turizam. Smederevski Muzej ispunio je sva tri zahteva.

Novi veb-sajt smederevske tvrđave omogućava panoramsko razgledanje iz 19 različito pozicioniranih tačaka koje u potpunosti pokrivaju 10,5 hektara. Posebna je pažnja posvećena panoramskom razgledanju tzv. Malog grada, ili utvrđenog dvora despota Đurđa Brankovića.

Veb-stranica ima edukativnu i turističku dimenziju, a kroz četrdesetak tačaka u okviru sajta posetiocima su ponuđene informacije o svim važnijim segmentima smederevske tvrđave.

Autor projekta je istoričar Miroslav Lazić, kustos smederevskog Muzeja, koji kaže da je ovo dobar alat kojim ljudi iz turizma, ali i oni iz kulture, mogu da podstaknu veći broj poseta i doprinesu revitalizaciji, obnovi i korišćenju resursa kakva je smederevska tvrđava.

Autor najvećeg dela tekstova na sajtu je Dejan Radovanović, savetnik u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Smederevu, a partner i izvršilac projekta je Studio za kreativni marketing Art Net.

Željko Milojević koji je realizovao sajt kaže da nisu imali problema u radu jer, budući da su iz Smedereva, dobro poznaju tvrđavu i znaju šta je najinteresantnije za posetioce sajta.

Smederevska tvrđava predstavlja najviše dostignuće srednjovekovnog srpskog vojnog graditeljstava. Izgrađena je u petnestom veku, po želji despota Đurđa Brankovića, sa namerom da postane nova prestonica srpske države.

Sada se tvrđava može posetiti iz bilo kod dela sveta na veb-adresi www.smederevskatvrdjava.com, uz mogućnost izbora engleskog i srpskog jezika.

http://www.youtube.com/watch?v=IislE3HGbfM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track