KRALJEVČANI U ČUDU: Sad plaćaju i ekološki porez

Stigli novi računi

KRALJEVČANI U ČUDU: Sad plaćaju i ekološki porez

Srbija -
Visina računa zavisi od kvadrature stana, poslovnog ili pomoćnog objekta, ali i od veličine dvorišta

KRALJEVO - Vlasnici stanova ili domaćinstava u Kraljevu bili su zatečeni poslednjih dana kada su u svojim poštanskim sandučićima, ugledali račune za zaštitu životne sredine.

U pitanju je naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine u Kraljevu.

Pored već standardnih računa za grejanje, struju, vodu, iznošenje smeća, telefon ili poreza na imovinu, Kraljevčani od ovog meseca plaćaju i ekološki porez.

Kako je izjavila Ljiljana Jemuović, šefica Odseka za zaštitu životne sredine u Kraljevu, u pitanju je plaćanje godišnje naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, a visina računa zavisi od kvadrature stana, poslovnog ili pomoćnog objekta, ali i od veličine dvorišta.

“Odluka o ovoj naknadi je doneta još pre tri godine, ali zbog zemljotresa koji je tada pogodio Kraljevo, nije mogla da bude sprovedena. U međuvremenu je i ukinut budžetski fond za zaštitu životne sredine i Grad Kraljevo je ostao bez izvora prihoda za životnu sredinu, iako smo imali pravo po zakonu da naplaćujemo uporedo i naknadu za zaštitu životne sredine”, kaže Jemuović.Ona dodaje da bi projektovani budžet od naplate ekološke naknade iznosio 33 miliona dinara.

Jemuović napominje da samo načelnik Gradske uprave i ona imaju pravo da potpisuju virmane i da se novac može potrošiti samo u svrhe koje su propisane programom za zaštitu životne sredine.

Svi su zagađivači. Jer, domaćinstva koriste struju, grejanje, gas, kanalizaciju. Novac će se trošiti na primer za nabavku kanti za smeće, uništavanje ambrozije, tretiranje komaraca, merenje aero zagađenja, buke i polena, saniranje deponija, legalizacija seoskih vodovoda”, kaže šefica Odseka za zaštitu životne sredine.

Prema ovoj odluci, visina naknada iznosi 1 dinar za kvadratni metar poslovnog prostora, 50 para za domaćinstva, a po 10 para za pomoćne objekte i dvorišta. U proseku, poreski obračuni za domaćinstva iznose između 300 i 400 dinara, za celu godinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track