MNOGI NAS PREŠIŠALI: Šta fali srpskim banjama?
Foto: RTS

Nema para

MNOGI NAS PREŠIŠALI: Šta fali srpskim banjama?

Srbija -
Velnes i spa sadržaji su ono što nedostaje srpskim banjama, a što bi moglo da donese profit

BEOGRAD - Nedostatak novca, ali i jasne strategije za razvoj banja, razlog su zašto su Srbiju mnoge zemlje pretekle kada je u pitanju banjski turizam. Velnes i spa sadržaji su ono što nedostaje srpskim banjama, a što bi moglo da donese profit, smatraju upućeni.

Banjski turizam u Srbiji ima tradiciju dugu više od dva veka. I pored toga što naša zemlja ima 40 banja, 53 termalna lokaliteta i više od hiljadu izvorišta mineralne vode, mnoge zemlje u okruženju su nas prevazišle u tom vidu turizma. Naravno, glavni razlog je nedostatak novca, ali i jasne strategije u kojem pravcu želimo da razvijamo svoje banje.

Slovenija se banjskim turizmom bavi tek dvadesetak godina, ali je za to kratko vreme sa svojih 17 termi, postala veoma popularna u tom vidu turizma. U spa i velnes programe u slovenačkim termama je u poslednjih desetak godina uloženo čak pola milijardi evra. I u banje u Mađarskoj i Češkoj je poslednjih godina uloženo mnogo novca.Kako kaže direktor JUTE Aleksandar Senčić, bez državne pomoći i pomoći iz pristupnih fondova ili fondova EU nije moguće tako nešto uraditi. Uostalom, sve ove banje i kada je reč o Sloveniji i kada je reč o Mađarskoj, izgrađene su sredstvima EU.

Moderne evropske banje pre svega ulažu u sve popularnije spa i velnes programe.

"Ono što našim banjama nedostaje jeste upravo taj velnes i spa sadržaj koji je drugačiji od onoga kako ga mi sada doživljavamo. On treba da bude odvojen od onog medicinskog dela, mislim pre svega vizuelno odvojen, jer turistima koji su došli da se odmore i napune baterije ne treba pored sebe da imaju pacijente koji su povređeni i teško se kreću", kaže Vladan Vešković, predsednik Udruženja banja Srbije.

Osim što je potrebno da budu jasno odvojeni, spa i velnes programi s jedne strane i medicinski tretmani s druge, ne isključuju jedan drugog, naprotiv. Tako, oni koji se plaše da će banje izgubiti osnovnu namenu, a to je da budu lečilišni centri, nemaju razloga za brigu.

Gordana Plamenac, direktorka Turističke organizacije Srbije, smatra da su spa i velnes programi ono što ostvaruje prihod i što bi doprinelo razvoju i medicinskih objekata. Slovenačko iskustvo govori da je uspešno poslovanje banje zagarantovano ako na četiri gosta koja plaćaju skupe spa i velnes tretmane, dođe jedan koji je došao besplatno preko PIO fonda na lečenje ili oporavak.

http://www.youtube.com/watch?v=3oHJajdk238

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track