SLANINIJADA U KAČAREVU: Majstoru topljenja slanine Zlatni čvarak
Foto: Kurir

Od 27. februara do 3. marta

SLANINIJADA U KAČAREVU: Majstoru topljenja slanine Zlatni čvarak

Srbija -
Najatraktivnija disciplina biće "Prase je pušteno.Ko ga uhvati - njegovo je"

BEOGRAD - U Kačarevu, selu nadomak Pančeva, od 27. februara do 3. marta biće održana Slaninijada 2014, na kojoj će mesne proizvode predstaviti više od 100 izlagača iz zemlje i sveta.

Kako su najavili organizatori, očekuje se da će tu manifestaciju, koja se ove godine organizuje 27 put, posetiti oko 150.000 gostiju. Pored mogućnosti kupovine slanine i drugih mesnih prerađevina, posetioci 27. svetske slaninijade moći će da se takmiče u kuvanju paprikaša i pasulja, u topljenju slanine za pobedničko priznanje "Zlatni čvarak", a najatraktivnija disciplina, kako naglašavaju organizatori, biće "Prase je pušteno.Ko ga uhvati - njegovo je".

Prema rečima člana Organizacionog dobora Svetske slaninijade Vladimira Stoičova, ove godine Slaninijada prvi put ima i humani karakter, jer je osmišljen niz aktivnosti da se pomogne revitalizacija Doma slepih u Pančevu. On je naveo i da će jedan od štićenika Doma slepih biti član žirija za odabir najbolje slanine ovogodišnje Slaninijade.

U saopštenju se navodi da Gradska uprava grada Pančeva podržava Slaninijadu jer je u toj manifestacijii prepoznala potencijale za razvoj male privrede i, pre svega, za afirmaciju ovog lokaliteta, kao i njegovih proizvodnih kapaciteta.Dodaje se i da je Svetska slaninijada koja se održava u Kačarevu, inicirala pokretanje ostalih privrednih manifestacija, naročito u Vojvodini, kao što su štrudlijade, bostanijade i druge.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track