TOPLO VREME PREVARILO VOĆE: Napupele breskva, kajsija i nektarina
Foto: Beta

Neuobičajeno visoke temperature

TOPLO VREME PREVARILO VOĆE: Napupele breskva, kajsija i nektarina

Srbija -
Srednje dnevne temperature vazduha su se kretale u intervalu od pet stepeni u planinskim predelima do 11 stepeni u Pomoravlju i Timočkoj Krajini

BEOGRAD - Visoke temperature vazduha i lepo vreme tokom većeg dela protekle sedmice uticali su da se ranije pokrene vegetacija većine prezimljujućih poljoprivrednih kultura, a povoljni agrometeorološki uslovi omogućavali su rezidbu u voćnjacima i prihranu ozimih žita mineralnim đubrivima.

Dospele padavine donekle će popraviti stanje zimske rezerve vlage u zemljištu i uticaće na brže usvajanje datih mineralnih đubriva poljoprivednim kulturama, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).Nešto više padavina i svežije vreme zabeleženi su na samom kraju perioda od 17. do 23. februara.

Početkom sedmice maksimalne dnevne temperature u većini mesta su dostizale i prelazile 20 stepeni. U centralnim i jugoistočnim delovima zemlje maksimalna temperatura je dostizala 23 i 24 stepena.

Srednje dnevne temperature vazduha su se kretale u intervalu od pet stepeni u planinskim predelima do 11 stepeni u Pomoravlju i Timočkoj Krajini.Odstupanja ovih temperatura bila su velika za ovaj deo februara, od šest stepeni u Sremu i Bačkoj do 10 stepeni na jugozapadu Srbije.

U područjima gde je vegetacija nešto ranije krenula, koštičave voćne vrste breskva, kajsija i nektarina nalaze se u fazi uvećanja rodnih pupoljaka, pa do faze početka cvetanja kod ranih sorti ovih voćnih vrsta.

U narednom periodu potrebno je sprovesti zaštitu u cilju preventivnog suzbijanja kovrdžavosti lista breskve, monilije i šupljikavosti lista koštičavog voća. U laboratorijskim uslovima registrovano je oslobađanje askospora prouzrokovača pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke, tako da se sa prvom kišom može očekivati njihovo oslobađanje u prirodnim uslovima.

Međutim, još uvek nije došlo do kretanja vegetacije jabuke, tako da ona nije u osetljivoj fenofazi. Tokom proteklog perioda zapažena je i aktivnost nekih štetočina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track