Vojislav Koštunica: Srbija gubi mnogo na putu ka EU
Foto: Dado đilas

Uoči izbora 16. marta

Vojislav Koštunica: Srbija gubi mnogo na putu ka EU

Politika -
Ekonomska situacija u EU i nezposlenost neminovni su pokazatelji da nam EU nije poželjan ekonomski partner, ocenjuju u DS

UŽICE - Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica ocenio je danas da Srbija "gubi mnogo stvari evropskim integracijama", među kojima i Sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom.

"Članstvo u EU apsolutno poništava Sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom, a to je tržište na kojem mi imamo šansu. Onog trenutka kada je kriza zahvatila EU, najveće članice su se okrenule ruskom tržištu - Nemačka, Italija, Poljska... 50 odsto svog izvoza su prebacile na to tržište", rekao je Koštunica.

Predsednik DSS je danas govorio na predizbornom skupu u Užicu gde je predstavljeno 12 kandidata iz Zlatiborskog okruga za poslanike. Koštunica je rekao da u ekonomskom programu D S S, pod nazivom "Ekonomija političke neutralnosti", "nema obećanja o megalomanskim investicijama koja ubrzo zaborave i oni koji su ih dali".

Taj program "govori o tome kako da sami uredimo svoju državu i živimo od svog rada, da ne živimo po nalozima, već prema potrebama, da sarađujemo sa svima. Taj program znači slobodu i ništa drugo", rekao je Koštunica, prenosi D S S.

DSS je saopštila i da je član njenog Predsedništva Marko Milutinović na konferenciji za novinare u Beogradu ocenio da su ispunjeni svi uslovi za proglašenje političke i ekonomske neutralnosti Srbije i za obustavljanja evrointegracije."Ekonomska situacija u EU i nezposlenost neminovni su pokazatelji da nam EU nije poželjan ekonomski partner", ocenio je Milutinović i dodao da je nezaposlenost u nekim zemljama EU sličnog obima kao u Srbiji, te "EU sama po sebi nije mesto koje Srbiji garantuje blagostanje".

Milutinović je ponovio stav DSS da je sprovođenje Sporazuma Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju, naneo Srbiji štetu veću od 1,5 milijardi evra i ugrozio njenu poljoprivredu, te je zato država uvela solidarni porez koji, kako je ocenio, ne koristi bužetu, već šteti svima koji su bitni za funkcionisanje sistema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track