Virtuoz na gajdama putuje u San Francisko

Srbi širom sveta podržali inicijativu Kurira

Virtuoz na gajdama putuje u San Francisko

Srbija -
Samo nekoliko dana nakon priče u našem listu o neizvesnom odlasku Milana Vašalića na festival gajdaša, počele da stižu uplate

KIKINDA - Kad se Srbi slože!Inicijativu Kurira da se Milanu Vašaliću iz Banatskog Velikog Sela kod Kikinde omogući da ode u SAD, i kao muzički ambasador reprezentuje Srbiju, prepoznali su njegovi sunarodnici širom planete.Novac za avionsku kartu i troškove za hranu obezbedili su naši ljudi iz Austrije i Australije, članovi nekoliko kulturno-umetničkih društava iz Srbije, kao i Milanovi zemljaci iz Kikinde i rodnog sela.- Samo nekoliko dana pošto je objavljen vaš tekst usledili su pozivi sa svih strana sveta. Nadao sam se da će neko, ipak, prepoznati značaj mog učešća na najvećem svetskom festivalu gajdaša Magic od bagpipes and drones od 6. do 9. aprila, važnost toga ne samo za mene kao instrumentalistu nego i mogućnosti da prezentujem kulturnu baštinu srpskog naroda. Finansijska, ali i moralna podrška republičkih i pokrajinskih institucija je izostala. Želeo sam da mi bar neko od njih uruči srpsku trobojku s kojom bih se pojavio u San Francisku - priznaje Milan.Muzičar, koreograf i vaspitač u kikindskoj Predškolskoj ustanovi „Dragoljub Udicki“ svira gajde, ali i još 12 arhaičnih žičanih i duvačkih instrumenata. Skoro sve će ih i poneti u San Francisko.(S. U.)

Veliki odzivPOMOGAO I ACA SELTIKMilanu su pomogli Kikinđanin Novica Ađelković i Aca Seltik iz Ortdoks Keltsa, i njegova supruga. Udruženje građana „Nikola Tesla“ iz austrijskog Linca sakupilo je lavovski deo sume za putovanje. Anđelija Jovanović, koja živi u San Francisku, takođe je mnogo pomogla Milanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track