ŽIVICA BOMBARDER: Matora koka snela kameno jaje!
Foto: Saša Urošev

Na 24. Tucanijadi u Mokrinu

ŽIVICA BOMBARDER: Matora koka snela kameno jaje!

Srbija -
Živica Blažić (54) do četvrte titule svetskog šampiona došao zahvaljujući vremešnoj koki neobičnog imena „Šarena“ koja mu je podarila, kako Mokrinčani kažu, „mlogo“ jako jaje
1 / 3 Foto: Saša Urošev

MOKRIN: Baš tvrda!

Najveći hrišćanski praznik Vaskrs i ove godine je, po tradiciji, u Mokrinu obeležen tucanjem farbanim kokošijim jajima. Dok su aucajderi jaja držali na gotovs, čekajući da se za svoju dušu kucnu sa nekim, oni sa najtvrđom ljuskom, sreću su okušali na 24. Tucanijadi. Svečarska atmosfera podgrejana znatiželjom gostiju iz svih krajeva Srbije ali i sveta, vrhunac je dostigla kada je započelo finalno tucanje. Mokrinčanin Ivan Dilber namerio se iskusnog šampiona Živicu Blažića. Vrh Ivanovog jajeta nije izdržalo nalet „bombardera“ Živice, koji je prvu titulu osvojio ratne 1999. godine. Ljubeći u maniru Noleta veliki pehar, novi svetski šampion je ozarenog lica sa reporterom Kurira podelio radost:

Glavni sudija seče jaje Milana Zorića pobednika u juniorskoj konkurenciji
Glavni sudija seče jaje Milana Zorića pobednika u juniorskoj konkurenciji

- Bez matora koke nema dobre supe, ali izgleda ni jakih jaja. „Šarena“ je i 2011. godine snela jaje sa kojim sam pobedio. Na Tucanijadi sam trijumfovao i 2010. Da ti iskreno kažem, nije mala stvar osvojiti po četvrti put osvojiti titulu šampiona sveta. Doduše još mi zubi bride. Kuckanjem o prednje zube, ove godine sam do Velikog petka isprobao oko 6.000 jaja. Ovo pobedničko, pronašao sam 9. marta u mom kokošinju. Iako ne mogu čvrsto da obećam, najverovatnije ću se penzionisati- rekao je Živica.

Pobednik Živica Blažić
Pobednik Živica Blažić

Inauguracija svetskog šampiona obavljena je nakon što su on i glavni sudija pojeli pobedničko jaje da bi pokazali da nije ”frizirano”:

- Dešavalo se da su neki pokušavali da se takmiče sa manjim guščijim, pačijim ili većim morčijim jajima, ali i da kroz mikroskopske rupe na ljusci, izvuku belance i žumance i ubrizgaju vosak ili auto git. Zato se od 14. Tucanijade finalna jaja čuvaju u specijalno napravljenom sefu- pojasnio je sudija Živica Terzić.

Takmičari iz svih krajeva svetaTitula šampiona sveta u juniorskoj konkurenicji pripala je Milanu Zoriću iz Mokrina. Osim iz svih krajeva Srbije, ovogodišnja Tucanijada okupila je takmičare iz Republike Srpske, Švedske, Nemačke, Slovenije, Austrije... Prazničnoj atmosferi nisu odoleli ni Pavle Markov, predsednik opštine Kikinda i Goran Dumitrov, predsednik MZ Mokrina:-Goran mi je džentlmenski poklonio jaje sa kojim sam pobedio njega, ali i još petoro osoba. Mokrinčanima teško pada kad je u ovoj disciplini nego od njih bolji- našalio se Markov.

S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track