Nema kola bez Macinih opanaka
Foto: Saša Urošev

Preduzetnica sudbinski vezana za staru obuću

Nema kola bez Macinih opanaka

Srbija -
Mirna Rackov, iz Kikinde jedina žena u Srbiji koja ima registrovanu radnju za proizvodnju kožnih opanaka, i sertifikat Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja
1 / 3 Foto: Saša Urošev

KIKINDA: Opančarka!

U svet gotovo izumrlog zanata kojim se uglavnom bave muškarci, Mirna Rackov iz Kikinde ušla je sasvim slučajno. Mirna je radila u firmi koja je proizvodila oficijalnu obuću. Nezadovoljna uslovima rada, rešila je da sudbinu uzme u svoje ruke, a definitivnu odluku donela kad je iz kikindskih „Gusala“ stigla narudžbina da se za foklorce urade opanci „pertlaši“.

Ovim poslom Mirna se bavi već devet godina, a od 2009. , jedina je žena u Srbiji,koja ima registrovanu radnju za proizvodnju kožnih opanaka i obuće za folklor.

"Znala sam da se malo ljudi u našoj zemlji bavi ovim zanatom. To me je dodatno motivisalo da se upustim u ovaj posao. U ponudi imam 25 modela opanaka, ali i nekoliko vrsti obuće za folkor. Osim srpskih, pravim crnogorske opanke, zatim iz BiH, Hrvatske i Makedonije. Neki od modela opanaka koje ručno pravim i šijem na “singerici” levici, koja ima više od sto godina, završili su I širom Evrope. Prijatelji u šali vole da kažu da na prostoru eks Jugoslavije nema kola bez Macinih opanaka", kaže za Kurir Mirna i priznaje da ima korektnu saradnju sa kolegama opančarima iz naše i susednih zemalja.

Životna i preduzetnička priča Mirne Rackov kao iz bajke Ele Peroci “ Maca papučarica", po kojoj je i dala ime svojoj radnji

"Iako ne potičem iz ovih krajeva, izgleda sam sudbinski vezana za opanke. Rođena sam u Dubrovniku, a detinjstvo provela u Orebiću na Pelješcu. Kao dete sam nosila opanke. U Kikindu sam došla kako bih završila srednju školu, a ovde svila porodično gnezdo i biznis. Pre četiri godine, od tadašnjeg Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, dobila sam sertifikat", navodi Mirna.

Najtraženiji “pertlaši”

Opanke i ostalu obuću pravim od kvalitetne uvozne kože. U zavisnosti od modela, u toku dana mogu da pet do šest pari. Neki modeli poput “sarajevnkso polje-“, “banatski zumbani” ili “ sremački “ opanci iziskuju daleko više truda i vremena. Najtraženiji opanci su takozvani “pertlaši”, jer u njima folklorci igraju najveći broj igara- kaže Mirna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track