MUP: Do 17. časova evakuisano 649 osoba, broj u porastu
Foto: Tanjug

Angažovane sve raspoložive snage

MUP: Do 17. časova evakuisano 649 osoba, broj u porastu

Srbija -
Najkritičnija situacija je na teritoriji Kolubarskog, Mačvanskog i Moravičkog okruga, a od gradova najugroženiji su Jagodina, Ćuprija i Svilajnac

BEOGRAD - Pripadnici Sektora za vanredne situacije i svih uprava Ministarstva unutrašnjih poslova su kasnih popodnevnih časova evakuisali 649 osoba koje su bile ugrožene poplavama, a broj evakuisanih je u stalnom porastu.

Iz MUP-a Srbije je saopšteno da je najkritičnija situacija je na teritoriji Kolubarskog, Mačvanskog i Moravičkog okruga, a od gradova najugroženiji su Jagodina, Ćuprija i Svilajnac.

Sektor za vanredne situacije je, kako se navodi, angažovao sve raspoložive snage na zaštiti i spasavanju.

Prema podacima sabranim oko 17 sati, poplavljeno je oko 500 objekata, dok je više od 700 ugroženo.Pripadnici Helikopterske jedinice MUP su angažovani na dostavljanju hrane u Osečini, u Kolubarskom okrugu.

U akcijama zaštite i spasavanja ugroženih lica i njihove imovine od poplava na teritoriji Srbije angažovano je 674 pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica, sa 167 vozila, 30 čamaca i 63 pumpe.

Angažovano je stotinu pripadnika Žandarmerije, 65 Specijalne antiterorističke jedinice, 118 pripadnika Protivterorističke jedinice i 328 pripadnika Vojske Srbije sa 14 motornih vozila, šest čamaca, tri pumpe i jednom cisternom za vodu.Na ugrožena područja dopremljeno je hiljadu metara mobilnih brana i pumpe za crpljenje vode iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra iz Niša.

Štabovi za vanredne situacije su u stalnom zasedanju i preduzimaju se mere na zaštiti i spasavanju. Angažovani su svi raspoloživi kapaciteti javnih preuzeća i organi lokalne samouprave, a donete su i odluke da osnovne i srednje škole u ugroženim područjima ne rade 15. i 16. maja.

Na područjima ugroženim poplavama u prekidu je veći broj putnih pravaca: zbog velikog odrona na Ibarskoj magistrali, deonica Ljig-Rudnik, kod mesta Zagrađe došlo je do potpune obustave saobraćaja, u prekidu je železnički saobraćaj na pruzi Beograd-Niš zbog ugroženog železničkog mosta na reci Lugomir kod Jagodine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track