U Urgenti centar od četvrtka primljeno oko 200 pacijenata, 30 na bolničkom lečenju
Foto: Nebojsa Mandic

U Urgenti centar od četvrtka primljeno oko 200 pacijenata, 30 na bolničkom lečenju

Srbija -
Jovanović je rekao da je među njima bilo dosta pacijenata sa hroničnim bolestima koje su se pogoršale zbog novonastale situacije, zbog pretrpljenog stresa, boravka u vodi i nemanja lekova

Od četvrtka za proteklih pet dana u Urgentni centar je primljeno i pregledano oko 200 pacijenata iz poplavnih područja od kojih je 30 primljeno na bolničko lečenje, izjavio je danas zamenik direktora Urgentnog centra dr Dušan Jovanović.

Jovanović je rekao da je među njima bilo dosta pacijenata sa hroničnim bolestima koje su se pogoršale zbog novonastale situacije, zbog pretrpljenog stresa, boravka u vodi i nemanja lekova.

"Pacijenti, koji nisu bili životno ugroženi, uglavnom su prebacivani u KBC Zvezdara", izjavio je Jovanović, gostujući na TV Pink. Govoreći o ukazivanju prve pomoći, Jovanović je poručio da je najvažnije da se pacijent izvuče iz vode, presvuče i utopli.

Jovanović je savetovao i, ukoliko postoje znaci života kod pacijenta, da je osnovno pristupiti reanimaciji, odnosno primeni disanja "usta na usta"i masaži srca.

Ukoliko postoji povreda, mora da se zaustavi krvarenje i da se krpom zamota ekstremitet, a ako ima preloma, to mesto mora da se stabilizuje, dok na lice mesta ne dođu stručni ljudi, poručio je Jovanović i naglasio da se moraju poštovati uputstva profesionalaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track