Klizište i u blizini brane u Malom Zvorniku, zemlja zatvara tok Drinu
Foto: Zoran Šaponjić

Teren se ispituje

Klizište i u blizini brane u Malom Zvorniku, zemlja zatvara tok Drinu

Srbija -
Kako je rekao Dragan Bogićević, komandant opštinskjog Štaba za vanredne situacije i predsednik opštine, registrovano je i novo potencijalno klizište u neposrednoj blizini HE „Zvornik“

U Malom Zvorniku očekuju stručnjake CIP-a koji će sagledati kakva je situacija u ovoj opštini gde se poplave smiruju ali je ugroženost od klizišta i odrona u porastu.

Kako je rekao Dragan Bogićević, komandant opštinskjog Štaba za vanredne situacije i predsednik opštine, registrovano je i novo potencijalno klizište u neposrednoj blizini HE „Zvornik“.

"Trenutno snimamo teren sa bespilotnom letelicom kako bismo dobili 3D snimak na osnovu koga će moći da se donesu osnovne procene sanacije klizišta. Preko hidrielektrane i dalje prelaze pešaci, dok je metalni most između Malog Zvornika i Zvornika u RS već nekoliko dana zatvoren i za pešake jer je u njegovoj blizini najveći odron, koji je blokirao i magistralni put", kaže Bogićević i dodaje da na području opštine ima oko 60 klizišta.

Stanje otežava i to što se zemlja spušta u Drinu, pa reka menja putanju i suženo je korito na ovom delu za oko trećinu.

Putevi Srbije od ponedeljka su preuzeli brigu o ovom problemu ali, kako kaže Bogićević, za sada se rešenje ne nazire i zato su počeli prosecanje alternativnog puta Bučevski potok – Barice – Donje naselje, koje će služiti za snabdevanje i hitne potrebe.

Što se tiče pomoći, u ovom trenutku Malom Zvorniku je najpotrebnija teška mehanizacija za raščišćavanje terena i gorivo, kao i flaširana voda za piće.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track