UŽICE: Cijanobakterije i na Sušičkim vrelima?
Foto: Zoran Šaponjić

Čekaju se rezultati

UŽICE: Cijanobakterije i na Sušičkim vrelima?

Srbija -
U subotu je zabranjena upotreba vode za piće u gradu, Užičani ni jutros, bezmalo 48 sati kasnije još ne znaju otkuda cijanobakterije u njihovom vodovodu

UŽICE – U Užicu još od ranih jutarnjih sati traje prava zabuna da li su se toksične cijanobakterije pojavile i na Sušičkim vrelima sa kojih se grad vodom snabdeva od februara i gde ih, po tvrdnjama strčnjaka, ni u kom slučaju ne bi smelo niti moglo biti.

Naime, na jednom portalu pojavila se jutros izjava direktora gradskog vodovoda Dragana Simića koji je doslovce izjavio da je "konstatovano da je na samom Sušičkom vrelu nađena određena koncentracija cijanobakterija, a šta je uzrok ne zna se.

Da li je velika koncentracija algi u akumulaciji Vrutci podzemnim vodama dospela u Sušička vrela za sada je nepoznato i u ovom trenutku teško je utvrditi". Gradonačelnik Užica Saša Milošević, u izjavi za Kurir međutim tvrdi da su cijanobakterije nađene u vodovodu, a da se još čeka rezultat ispitivanja vode sa Sušičkih vrela.

"Jedan uzorak vode uzet je u subotu i on nije dobar, nije reprezentativan. Uzet je sa preliva, umesto sa samog izvorišta. U nedelju je uzet novi uzorak vode i rezultate očekujemo danas. Tek posle toga znaće se ima li algi u vodi sa Sušičkih vrela", kaže Milošević.

Po nezvaničnim saznanjima Kurira u uzorku vode koji je na Sušičkim vrelima uzet u subotu zaista je nađena određena količina cijanobakterija. Nadležni ovaj rezultat uzimaju, međutim, sa rezervom jer, kako kažu nezvanično, "radi se o uzorku vode koji nije reprezentativan, pa je u nedelju ponovo uzorkovana voda sa Sušičkih vrela".

"Uzorak vode sa Sušičkih vrela uzet je u subotu sa prelivnog dela i smatra se do to nije reprezentativan uzorak. U nedelju je uzorak vode sa ovog izvorišta uzet sa samog izvora i rezultate očekujemo danas do popodne", rekao je jutros Kuriru izvor iz gradskog štaba za vanredne situacije.

Sušička vrela u sistem vodosnabdevanja Užica uključena su u februaru ove godine pošto su u vodi sa jezera Vrutci kojom je grad snabdevan nađene opasne, toksične cijanobakterije. Tada je rečeno da je voda sa Sušičkih vrela bezbedna, hemijski ispravna, a to su potvrdile i analize koje su proteklih meseci rađene na svakih petnaestak dana. Ovih dana oglasili su se i stručnjaci za vode, prema kojima je nemoguće da se cijanobakerije pojave u izvorskoj vodi.

Nezvanične informacije da su se bakterije ipak pojavile na Sušičkim vrelima sada traže hitno objašnjenje.

Vojska Srbije uputila 10 cisterni sa vodom u UžiceVojska Srbije uputila je deset cisterni s pijaćom vodom u Užice pošto je u tom gradu proglašena vanredna situacija zbog neispravnosti vode za piće, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Cisterne VS biće na raspolaganju građanima Užica dok god to bude bilo potrebno, ističe se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja