AVIONOM U KRALJEVO: Aerodrom "Morava" bi mogao da bude spreman 2015!

Brže do srca Srbije

AVIONOM U KRALJEVO: Aerodrom "Morava" bi mogao da bude spreman 2015!

Srbija -
Razvoj civilnog vazdušnog saobraćaja u Lađevcima moguć je ukoliko Kraljevo i država utvrde da postoji zajednički interes

Prvi avion iz Kraljeva mogao bi da poleti krajem naredne letnje sezone, rekao je šef Radne grupe za izradu novog Zakona o vazdušnom saobraćaju Zoran Ilić. Razvoj civilnog vazdušnog saobraćaja na aerodromu “Morava” u Lađevcima moguć je ukoliko Kraljevo i država utvrde da postoji zajednički interes.

Ilić je ocenio da koraci koji su preduzimani tokom konverzije vojnog aerodroma Lađevci u civilni možda nisu bili najpravilniji. Naime, najpre je napravljen putnički terminal, koji može odmah da se stavi u pogon, iako stanje poletno-sletne staze nije zadovoljavajuće.

Staza je bila dizajnirana za vojne vazduhoplove, koji su mnogo manje zahtevni i gabaritno su manji od kargo i putničkih aviona iz civilnog vazdušnog saobraćaja.

- Planska dokumenta za proširenje i produženje staze su već napravljena, kao i inicijativa da se razvije mreža takozvanih taksi ili rulnih staza, koje će povezati pistu sa platformom ispred novog terminala – rekao je Ilić.Prema onome što se tokom današnje rasprave moglo čuti, najvažnije izmene koje treba da donese novi Zakon o vazdušnom saobraćaju odnose se na stalno podizanje nivoa bezbednosti.

On je podsetio da su bile česte kritike i da terminali na aerodromima nisu prilagođeni osobama sa invaliditetom i da će novi zakon regulisati i tu materiju, kao i oblast odnosa avio-kompanija prema putnicima, njihove odgovornosti prema izgubljenom prtljagu ili izgubljenom letu.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track