JEDINA U SRBIJI KOMUNICIRA SA KONJEM: Doli razume Julijin govor tela
Foto: Sasa Urosev

Pat Pareli metod

JEDINA U SRBIJI KOMUNICIRA SA KONJEM: Doli razume Julijin govor tela

Srbija -
Sa konjima treba komunicirati na način koji im je razumljiv i kako to oni čine u krdu. Da bi vlasnik to mogao da uradi, mora da savlada “Pat Pareli” metodu- kaže buduća veterinarka Julija Kado iz Čoke

ČOKA: Ima neka tajna veza!

Divlju i neobuzdanu kobilu Doli, koja je bila spremna i da ugrize mladu gazdaricu, Julija Kado iz Čoke, preobratila je u najbolju drugaricu. Julija je od Doli stvorila mirnu bubicu zahvaljujući “Pat Pareli” metodi, koju prema njenim informacijama, u Srbiji zasad samo ona primenjuje.

Suština “Pat Pareli“ metode ne ogleda se u obuci konja, već edukaciji ljudi, kako bi mogli da sa svojim ljubimcima komuniciraju na način koji je njima razumljiv, i kako to čine u krdu:

-Kad su mi roditelji nakon završetka osnovne škole kupili trogodišnju kobilu, niko od mene nije bio srećniji. Međutim, Doli je bila ćudljive naravi. Svi su mi govori da ću morati da je prodam. Grozničavo tražeći način da joj se približim, na internetu sam saznala za ovu metodu. Otac i majka su me učlanili u jedan međunarodni klub čije je sedište u SAD. Oni su mi poslali dva kompakt diska sa svim uputstvima o primeni “Pat Pareli” metode. Nakon godinu dana, na iznenađenje svih, ponašanje Doli potpuno se promenilo. Više u meni nije videla predatora, nego lidera čiji telesni govor razume- ponosno priznaje Julija , koja je u međuvremenu, savladala drugi nivo obuke:

-Instruktorima u SAD sam poslala video snimak na kojem je zabeležen moj rad sa Doli. Bili su više nego zadovoljni. Položila sam ispit i dobila diplomu. Ova najpopularnija prirodna metoda primenjuje se u SAD, Nemačkoj, Engleskoj, ali i u Hrvatskoj. Nije mi poznato da u Srbiji ima još ljudi koji je upražnjavaju. Neke prijatelje u Čoki , Senti i okolnim mestima, već sam počela da obučavam kako bi i oni mogli da bez naredbi i prisile, komuniciraju sa svojim konjima. Kada vlasnik savlada govor tela, konj ga prihvati kao lidera. On bez reči komunica sa svojim ljubimcem koji “čita” njegove pokrete- objašnjava Julija.

Odustala da joj Doli bude cimerka

Oduvek sam maštala da postanem veterinar, i zato sam upisala Veterinarski fakultet u Novom Sadu. Iako sam celo leto radila da bih sakupila novac za moju cimerku, odustala sam da je povedem. Trebalo je da je smestim u neki od tamošnjih konjičkih klubova, ali sam ipak odlučila da Doli boravi u Senti. Svaki trenutak slobodnog vremena koristim da budem sa njom- kaže Julija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track