Ljajić: Činimo sve da se situacija u poplavljenim područjima normalizuje
Foto: BETA

Ministar u Svilajncu

Ljajić: Činimo sve da se situacija u poplavljenim područjima normalizuje

Srbija -
U Svilajncu je uručeno 2.189 rešenja Vlade Republike Srbije, vrednost tih rešenja je 4,5 miliona evra, napomenuo je potpredsednik Vlade

SVILAJNAC - Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, izjavio je danas u Svilajncu da Vlada Srbije čini sve da se stanje u poplavljenim područjima normalizuje.

"Do decembra meseca završićemno sve što smo obećali", rekao je Ljajić, koji je u Svilajncu, sa ambasadorom Turske Mehmedom Kemalom Bozajem, prisustovao uručenju rešenja za pakete pokućstva, vredne 30.000 evra, za 30 poplavljenih porodica, koje je donirala Turska agencija za međunarodnu saradnju (TIKE). U Svilajncu je uručeno 2.189 rešenja Vlade Republike Srbije, vrednost tih rešenja je 4,5 miliona evra, napomenuo je Ljajić.

"Nije bilo lako. Svilajnac je jedna od opština koja je bila najviše pogođena majskim polavamo, više od 2.000 domaćinstava je ozbiljno oštećeno, a procenjena šteta je veća od 13 miliona evra", rekao je Ljajić. Uz pomoć donatora Vlada je ucinila sve da se stanje ovde normalizuje, kazao je Ljajić.

TIKA je "u tri navrata pomogla opštinu Svilajnac, danas daje 30 kompleta nameštaja za 30 domaćinstava, ranije je vrtiću kupila novu oprema za kuhinju, a u samom početku onih majskih dešavanja, doniraja je 40 aparata za sušenje zidova", naveo je Ljajić.

Ono što je posebno važno je, prema njegovim rečima, da je Turska na donatorskoj konferenciji obećala pomoć od 1,350 miliona evra za projekte saniranja i sprečavanja poplava u Srbiji, da se u buduće ne bi dešavalo ono što se desilo u maju.Uručujući rešenja za pokućustvo, ambasador Bozaj je istakao da je poruka "predsednika Turske (Redžepa Tajipa) Erdogana, da se pomogne ljudima svuda u svetu kojima je pomoć potrebna, bilo da se radi o malo ili mnogo ljudi"."Svim ljudima ćemo priskočiti u pomoć", rekao je Bozaj.

"Kada su nastale poplave, pomogali smo vama u Srbiji, pomagali smo stanovnicima BiH, nazavisno da li su srpske ili bošnjačke nacionalnosti, celom regionu gde je pomoć bila potrebna", rekao je turski ambasador.

"Tu smo da pomažemo i nećemo samo da pomažemo, već ćemo stalno biti uz vas, računajte na to slobodno", kazao je on."Nadam se da će ova naša pomoć makar delimično da vam bude od koristi i želim vam da je koristite u zdravlju i veselju", zaključio je Bozaj.Ljajić i Bozaj, u pratnji predsednika opštine Svilajnac Predraga Milanovića, posetili su Dečiju ustanovu "Dečija radost", koja se obnavlja i jednu porodicu u Ulici Braće Jugović, kojoj je uručen nameštaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track