ŽIVOT U MRAKU: U Boljevcu, Knjaževcu i Svrljigu  i dalje bez struje
Foto: Reuters

U tri opštine vanredna situacija

ŽIVOT U MRAKU: U Boljevcu, Knjaževcu i Svrljigu i dalje bez struje

Srbija -
Pored osam agregata za Knjaževac, danas su isporučena još dva, dok ih je u Zaječaru u rezervi još šest

BEOGRAD - Na delu opštine Boljevac, kao i u opštinama Knjaževac i Svrljig, uvedena je vanredna situacija zbog problema u snabdevanju električnom energijom i to u sedam sela u kojima živi 1.955 stanovnika, saopštio je danas MUP Srbije.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije su angažovani od prvog dana i neprekidno su na terenu kako bi pomogli ugroženom stanovništvu, navodi se u saopštenju. Dodaje se da su, pored osam agregata koji su juče dopremljeni za Knjaževac, danas isporučena još dva agregata, dok je u Zaječaru u rezervi šest agregata. U Knjaževcu su još dva agregata koji bi napajali vodovod i toplane u slučaju nestanka električne energije. U Boljevcu na kaptaži na Rtnju za snabdevanje naselja Rtanj u funkciji je agregat od 120 kilovata. Snabdevanje električnom energijom u opštini Zaječar je uredno, a sve škole na području Zaječarskog okruga rade. Na teritoriji opštine Knjaževac, trenutno je bez električne energije 16 sela i tri zaseoka u kojima živi 1.418 stanovnika, dok su na području opštine Svrljig bez napajanja električnom energijom tri sela i jedan zaseok sa 292 domaćinstva. Na terenu su ekipe iz Svrljiga, Vranja i Prokuplja koje rade na otklanjanju kvara. Snabdevanje električnom energijom na teritoriji opštine Sokobanja je uredno, osim dalekovoda od 35 kilovata na trasi Vina rudnik Čitluk, koji je u kvaru, u ukupnoj dužini od jednog kilometra. Na državnom putu Boljevac-Sokobanja, preko Rtnja, saobraćaj se odvija otežano zbog učestalog lomljenja i padanja granja i drveća na kolovoz. Zbog pada dalekovoda, na području Bora bez struje su i dalje selo Bučje i deo Krivelja, na Dubašnici nema struje, jer nisu u funkciji tri trafo-stanice, a ekipe elektromontera i radnici EMSA su na terenu. U jutarnjim časovima, zbog pada dalekovoda i kidanja visokonaponskih kablova u selima Plavna i Jabukovac na području Negotina, oko 100 domaćinstava je ostalo bez struje. Usled pojave velike količine leda u istočnim delu opštine Žagubica, došlo je do oštećenja na prenosnim i distributivnim vodovima. Za sada se svi potrošači uredno snabdevaju električnom energijom, osim potrošača u reonima Dumitrov potok - područje "Crnog Vrha" i dela MZ Laznica, Dubašnica i Bigar, na relaciji prema Jasikovu gde se nalazi nekoliko salaša koji nisu ugroženi nestankom električne energije (snabdeveni su hranom, ogrevom i vodom).

Nema drveta s kojeg nije pala grana!

Neverovatni prizori. Preko debelog sloja leda pada sneg. Nema drveta sa koga nije pala grana, a mnoga stabla su na zemlji. Do sela Tijovac, uz opreznu vožnju može da se stigne.

Radovanovići su vlasnici jedine prodavnice u selu. Ovih dana najviše se prodaju sveće. Ovakvu situaciju nisu očekivali, pa ih nije bilo dovoljno, ali je njihov sin doneo nove zalihe. I on je došao putem iz Knjaževca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja