VUČIĆ: NVO neka pošalju zamerke, lično ću ih proučiti
Foto: Dado Djilas

Sporni konkurs

VUČIĆ: NVO neka pošalju zamerke, lično ću ih proučiti

Politika -
Najveći problem celokupnog sistema u borbi protiv korupcije i kriminala pravosuđe, jer izostaju pravosnažne presude, potrebne su godine i godine da se dočekaju, svi se sklanjaju i beže od toga, istakao je premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da o rekonstrukciji Vlade neće da razmišlja pre januara, a nevladine organizacije koje imaju zamerke na rad ministra Aleksandra Vulina pozvao je da mu dostave materijale koje imaju. Ne želim da kažem da nevladine organizacije jesu, ni da nisu u pravu, neka dostave materijale, lično ću da proučim, sve ću pažljivo da pročitam, rekao je Vučić novinarima posle obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Kako je istakao, do sada se nije bavio slučajem konkursa za dodelu oko dva miliona evra nevladinim organizacijama za brigu o nemoćnima, koji je, posle pisanja medija, Vulin poništio, ali će, kad se dostave materijali, svi nadležni organi postupati po zakonu, bez obzira o kome se radi. Vučić je ukazao da je najveći problem celokupnog sistema u borbi protiv korupcije i kriminala pravosuđe, jer izostaju pravosnažne presude, "potrebne su godine i godine da se dočekaju, svi se sklanjaju i beže od toga".

On je, na pitanje o dodatnim uslovima Nemačke za početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji i zahtevu da otpočnu poglavljem 35, koji se tiče Kosova, rekao da nije tajna da je želja velikog broja država članica da ono bude otvoreno zajedno sa poglavljem 32.

A to znači, dodao je Vučić, preduzimanje još nekih unileteralnih ili zajedničkih akcija po pitanju Kosova sa vladom u Prištini.On je naglasio da ne može da komntariše, na osnovu pisanja medija, šta je od navodnih uslova Nemačke prihvatljivo za Srbiju ili ne, ali da je sigurno da nijedan od uslova nije priznavanje nezavisnosti Kosova. Prema oceni Vučića, Srbija je pritisnuta sa različitih strana i u teškoj je situaciji, ali je "dovoljno snažna da svoju poziciju ojača".

Srbija će imati dovoljno ekonomske snage da za godinu-dve bude jača nego mnoge druge zemlje u regionu i da se postavi kao još snažniji stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu, konstatovao je on.

Vučić je ponovio uverenje da će, iako Međunarodni momentarni fond procenjuje da će privredni rast Srbije u sledećoj godini biti 0,5 odsto u padu, ili će ostati na nuli, on biti pozitivan, što će biti "veliko iznenađenje u prvoj godini mera fiskalne konsolidacije". Vučić nije želeo da odgovori na pitanje o detaljima razgovora sa premijerom Rusije, rekavši samo da "nije bio kratak razgovor"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track