Najnovije vesti

KRAGUJEVAC: Usvojen predlog budžeta za 2015.
Foto: KURIR

Skupština grada

KRAGUJEVAC: Usvojen predlog budžeta za 2015.

Srbija
Predviđeni deficit je 850 miliona dinara, od čega se oko 650 miliona odnosi na otplatu glavnice poslovnim bankama za uzete dugoročne kredite, a oko 200 miliona je fiskalni deficit

KRAGUJEVAC - Odbornici Skupštine grada usvojili su predlog budžeta za 2015. godinu koji predviđa prihode i primanja u iznosu od sedam milijardi 530 miliona dinara i rashode od osam milijardi i 380 miliona dinara. 

Predviđeni deficit je 850 miliona dinara, od čega se oko 650 miliona odnosi na otplatu glavnice poslovnim bankama za uzete dugoročne kredite, a oko 200 miliona je fiskalni deficit. 

"Iskazani deficit je posledica dospelih neizmirenih obaveza iz prethodnog perioda u iznosu od oko 3,5 milijarde dinara", rekao je na sednici član Gradskog veća Igor Mitrović. On je dodao da se planira pokrivanje fiskalnog deficita od oko 200 miliona dinara iz kratkoročnih kreditnih sredstava, dok se za drugi deo deficita od oko 650 miliona dinara planira refinansiranje dugoročnih kredita. 

Izvorni prihodi budžeta čine 33,7 odsto, ustupljeni prihodi koje čine porezi i naknade koje lokalna samouprava ostvaruje od Republike iznose oko 60 odsto, a transferna sredstva učestvuju sa šest odsto. Budžet je usvojen sa 48 glasova odbornika od ukupno 87 mesta u lokalnom parlamentu. Šef odborničke grupe Demokratske stranke koja je opoziciona u gradskom parlamentu Jovana Jovanović je ocenila da je budžet nerealan, netačan i precenjen za 30 odsto. 

Bivši gradonačelnik Kragujevca, a sada odbornik opozicione Zajedno za Kragujevac, Veroljub Stevanović je u raspravi rekao da je budžet nerealno planiran. On je ocenio da su investicije umanjene za skoro 800 miliona i da neće biti razvoja. Stevanović je kritikovao i umanjena izdvajanja za poljoiprivredu i sport. On je primetio da su u budžetu plate budžetskih korisnika neznatno uvećane, a nema ni politike smanjenja broja ljudi. 

Uvećane su usluge po ugovoru, kao i troškovi putovanja za 38 odsto na šta je je SNS kada je bila u opoziciji imala dosta primedbi za prethodnu vlast.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...