PROSVETARI NE ODUSTAJU: Škole 22. decembra neće biti
Foto: Beta

Nezadovoljni komunikacijom sa ministarstvom

PROSVETARI NE ODUSTAJU: Škole 22. decembra neće biti

Društvo -
Ostaje i mogućnost da đacima na kraju polugodišta ne budu podeljene knjižice

BEOGRAD - Sindikati prosvetnih radnika u Srbiji saopštili su da ne odustaju od potpune obustave nastave 22. decembra.

Oni su ministru prosvete Srđanu Verbiću poručili su da se protest završava sporazumom, a ne pretnjama. "Žao nam je što ne možemo da uspostavimo zdravu komunikaciju. Do sada je sa ministrom prosvete bilo samo razgovora, a ne i pravih pregovora", kazala je portparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Ona je konstatovala da je za nastavak i zaoštravanje štrajka zaslužan stav članova vlade prema prosvetarima, a pre svega ministara finansije i državnu upravu i lokalnu samoupravu Dušana Vujovića i Kori Udovički. "Samo slušamo demagoške priče o tome kako nema para, a kada im mi ponudimo rešenja to ne uzimaju u obzir", kazala je Janković.

Ona je istakla da štrajk prosvetara zavisi od odnosa prema njima i da ostaje mogućnost da đacima na kraju polugodišta ne budu podeljene knjižice. "Postoje oni koji nam ne veruju, ali mi ovo zaista radimo u interesu đaka", poručila je Janković.

Ministar prosvete Srđan Verbić upozorio je sindikate da je obustava nastave, koju najavljuju protivzakonita. "Dogovor sa nekim ko najavljuje borbu protiv zakona, nije moguć. Dogovaraćemo se samo za ono što je u okviru zakona", kazao je Verbić.

Sindikati prosvetnih radnika najavljuju celodnevnu obustavu nastave 22. decembra. U međuvremenu oni nastavljaju štrajk u zakonskim okvirima, skraćenjem časova na 30 minuta, koji su počeli 17 novembra. Prosvetari traže da budu izuzeti od smanjenja plata u javnom sektoru, a iz Vlade tvrde da je taj zahtev nemoguće ostvariti. Uporedo sa štrajkom traju pregovori o posebnom kolektivnom ugovoru za narednu godinu, a prosvetari traže i da se oroči uređenje platnih razreda u javnom sektoru. Time bi, kako tvrde, bile isključene situacije da nastavnici, sa visokom stručnom spremom, budu manje plaćeni od vozača u pojedinim državnim službama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja