POPLAVE NA JUGU SRBIJE: Voda je sve nosila, deca su vrištala!
Foto: Tanjug Dimitrije Niko

Katastrofa zadesila deo naše zemlje

POPLAVE NA JUGU SRBIJE: Voda je sve nosila, deca su vrištala!

Srbija -
Zastrašujući je bio njen huk. Kuća nam je poplavljena. Kako ćemo preživeti ovu zimu, stvarno ne znam, kaže L. S., meštanka Vladičinog Hana
1 / 2 Foto: Tanjug Dimitrije Niko

VRANJE - Pokrenuta klizišta, poplavljena domaćinstva bez struje, sa telefonskim vezama u prekidu, popadali stubovi dalekovoda, zidovi i drveće, urušeni mostovi i neprohodni putevi jeste slika koja je obeležila jučerašnji dan na jugu Srbije!Vanredna situacija je u Pčinjskom i Jablaničkom okrugu u toku dana proglašena na teritoriji Bosilegrada i Trgovišta, a još uvek je na snazi i u Vranjskoj Banji i u Vladičinom Hanu, gde je 31 osoba evakuisana i nalaze se OŠ „Branko Radičević“. Meštanka L. S. kaže da bi ceo Vladičin Han bio poplavljen da je kiša nastavila da pada još samo sat vremena.

Velika šteta... Bager ostao zarobljen u nabujaloj reci
Velika šteta... Bager ostao zarobljen u nabujaloj reci

Izlile se fekalije- Ovako nešto ne pamte ni najstariji meštani. Bilo je užasno! Voda je nosila sve pred sobom. Zastrašujući je bio njen huk, pa nije čudno što su nam deca noćas bila preplašena. Vrištala su od straha! Kuća nam je poplavljena. Kako ćemo preživeti ovu zimu, stvarno ne znam. Nema njive koju nije progutala vodena stihija - navodi ona i dodaje da im je Crveni krst obezbedio preobuku, dušeke, ćebad i hranu.Najkritičnija situacija bila je u Vranjskoj Banji, gde su stanovnici sela Panevlje i Korbevac zbog oštećenja mostova ostali odsečeni od sveta. Slavica Sotirović, predsednica te opštine, rekla je da je u pojedinim naseljima došlo do izlivanja fekalne kanalizacije:- U najugroženijim delovima uzorkovana je i voda za piće zbog mogućnosti zaraze.

Čišćenje... Voda ušla u domove
Čišćenje... Voda ušla u domove

Strah od otapanja snegaGradonačelnik Vranja Zoran Antić kazao je da do većeg haosa može doći sa daljim otapanjem leda i snega. On je naložio hitno čišćenje kanala i korita i stavljanje u funkciju kompletne mehanizacije javnih preduzeća.- Ovo je priprema za odbranu od poplava, a tek nas očekuju poplave. Ovo neće stati tek tako - naglasio je Antić i najavio kazne za zapušavanje odvodnih i prolaznih kanala.Predsednik opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević rekao je da su kod njih telefonske veze u prekidu, a više od tridesetak sela je odsečeno od sveta. Načelnik Sektora za vanredne situacije u Leskovcu Miodrag Marjanović rekao je da se Južna Morava vratila u korito.Saobraćaj Koridorom 10 je nakratko bio u prekidu, što je onemogućavalo kretanje vozila ka granici s Makedonijom, za problema je bilo i na lokalnim putevima.

RHMZBEZ OBIMNIH PADAVINAMeteorolozi RHMZ rekli su za Kurir da na jugu Srbije neće biti obimnih padavina.U Nišu će se jedino u nedelju formirati manji snežni pokrivač, a sve do srede će biti hladno sa susnežicom i snegom. U četvrtak će u Srbiji ponovo padati kiša, temperatura će dostizati četvrti podelak, a narednih dana temperatura će postepeno biti u porastu i kretaće se u intervalu od devet do 11 stepeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track