POSLE SLIKA NA FEJSBUKU: Leševi svinja nisu sa obližnje farme u Mokrinu
Foto: Reuters

Provera Veterinarske inspekcije

POSLE SLIKA NA FEJSBUKU: Leševi svinja nisu sa obližnje farme u Mokrinu

Srbija -
To potvrđuje činjenica da nemaju ušne markice

BEOGRAD - Veterinarska inspekcija Severnobanatskog okruga obavila je kontrolu farme "Esentiko doo" u Mokrinu i utvrdila da svinje sa fotografija objavljenih na Fejsbuku, na kojima je prikazano sečenje leševa svinja na divljoj deponiji u blizini tog mesta, nisu sa te farme.

To potvrđuje činjenica da nemaju ušne markice, navedeno je u saopštenju.

Utvrđeno je i da se, u slučajevima kada se poveća količina leševa, oni zakopavaju na posedu farme.Pre zakopavanja obavlja se dekarakterizacija leševa plavom bojom kako se ne bi mogli iznositi sa farme i neovlašćeno koristiti ni za ishranu životinja i ljudi. Službenom kontrolom utvrđeno je da farma "Esentiko doo" ima mere obezbeđenja objekta, ali su utvrđene i nepravilnosti pa će protiv vlasnika farme biti pokrenut prekršajni postupak u skladu sa Zakonom o veterinarstvu, ako se ne obezbedi uslovno skladištenje, čuvanje i transport, neškodljivo uništavanje leševa, kao i sprečavanje svakog pokušaja neovlašćenog lica da ulazi u krug farme.

Veterinarska inspekcija je o tom slučaju obavestila i inspektora za privredni kriminal, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track