Najnovije vesti

TRAGEDIJA PAO VOJNI HELIKOPTER IZ RAŠKE: Poginula beba i još šestoro!
Foto: N1 Printscreen

Završen uviđaj

TRAGEDIJA PAO VOJNI HELIKOPTER IZ RAŠKE: Poginula beba i još šestoro!

Srbija
Dva pilota i dva tehničara iz 890. mešovite helikopterske eskadrile ViPVO Vojske Srbije bili su u letelici

BEOGRAD - Helikopter Vojske Srbije koji je prevozio bebu iz Novog Pazara srušio se u širem rejonu aerodroma u Surčinu, saopštilo je Ministarstvo odbrane. U helikopteru je bilo sedam osoba - beba, četiri člana posade i dva zdravstvena radnika iz Novog Pazara.

 

Podsetimo,helikopter sa bebom iz Raške, koji je satima kružio iznad Beograda, izgubio je kontakt sa kontrolom letenja oko 22.30 časova. Helikopter je poleteo sinoć ka Beogradu i trebalo je da beba bude prevezena na Institut za majku i dete.

 

11:17 - Vlada Srbije proglasila je 15. mart za dan žalosti.

 

11.14 - Premijer Aleksandar Vučič rekao je da je da su u nesreći stradali iz vojske pilot Omer Mehić, Milovan Đukanović, Nebojsa Trajić, Ivan Miladinović, kao i civilno lice Dževad Ljajić i Miroslav Veselinović  i beba iz porodice Ademović.

 

11:12 - Sednica Vlade Srbije počela Minut ćutanja na sednici vlade

 

10.52 - Konferencija za novinare Ministarstva odbrane koja je trebalo da se održi danas u podne biće održana u novom terminu - u 13 časova, saopštilo je ministarstvo.

 

10.34 - Ministarstvo odbrane saopštilo je da nažalost nema preživelih u padu helikoptera mi-17.

 

 

 


 

 

 

10.27 - Konferencija za novinare Ministarstva odbrane biće održana danas u 12 sati u Domu vojske.

 

10.20 - Povodom nesreće u kojoj se vojni helikopter srušio, u Novom Pazaru će danas biti održana sednica Gradskog veća kojoj će prisustvovati potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, saopštila je informativna služba novopazarske uprave.

 

 

 

 

 

 

 


 

10.07 - Transportni helikopter Mi-17, koji se srušio u širem rejonu aerodroma "Nikola Tesla" kod Surčina, bio je jedan od svega dva primerka te letelice koja je korišćena u Vojsci Srbije. Ta dva helikoptera Mi-17 su letela u sastavu 890. mešovite helikopterske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade u Batajnici.

 

http://www.youtube.com/watch?v=EyzIKO6FmDc

 

10.06 - Sa bebom u helikopteru koji se srušio sinoć u širem reonu aerodroma Surčin bili su doktor DŽ.LJ. i anesteziolog M.V.

 

Foto: Printscreen RTS
Foto: Printscreen RTS


 

10.02 - Prema nezvaničnim informacijama beba stara pet dana i još šest osoba stradalo je pri padu vojnog helikoptera.

 

Sedam osoba bilo u vojnom helikopteru

 


 

9.07 - Vanredna sednica Vlade Srbije zakazana za 11 časova. Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović otkazali su najavljeni obilazak radova na izgradnji Koridora 11.

 

9.03 - Mesto nesreće obišli ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar odbrane Bratislav Gašić.

 

8.23 - U helikopteru pored četiri člana posade i bebe, bila i dva zdravstvena radnika. Prilikom pada letelica se nije zapalila.

 

8.14 - Istražni organi se nalaze na mestu nesreće. Uviđaj vrši Vojna policija.

 

 

 

 

 

3.55 Po za sada nezvaničnim informacijama u helikopteru je bilo sedmoro ljudi, uključujući i bebu. Dva pilota i dva tehničara iz 890. mešovite helikopterske eskadrile ViPVO Vojske Srbije bili su u letelici. Sa njima su bili i medicinski tehničari. Ukupno sedam ljudi nalazilo se u helikopteru Vojske Srbije.

 

 

 

 

 

2.55 Helikopter sa bebom iz Raške, koji je satima kružio iznad Beograda, izgubio je kontakt sa kontrolom letenja oko 2.10 časova! Kontakt sa posadom vojnog helikoptera koji je prevozio bebu staru pet dana iz Raškog okruga prema Beogradu, je nestao. Prema nezvaničnim informacijama letelica se srušila oko kilometar daleko od aerodroma "Nikola Tesla".

 

01.22 - Reporteri Kurira koji se nalaze u Institutu za majku i dete javljaju da beba još uvek nije prebačena u ovu zdrastvenu ustanovu.

 

01. 07Direktor Instituta za majku i dete Radoje Simić rekao je da Hitna pomoć sa ekipom lekara iz Instituta očekuje na aerodromu Nikola Tesla bebu iz Novog Pazara koja treba da helikopterom stigne u Beograd.

 

Simić je novinarima u Institutu rekao da, prema njegovim informacijama, helikopter traži bezbedno mesto za sletanje s obzirom na maglu.

 

"Mi smo spremni da primimo bebu koja ima disajnih problema, odnosno problema sa respiratornim organima", rekao je Simić, navodeći "da je beba stara pet dana".

 

On je rekao da je za bebu obezbeđen kiseonik i da očekuje da u transportu bebe nema dodatnih problema s obzirom da ih je bilo dok je beba bila u sanitetskom vozilu.

 

Simić je naveo da su na aerodrom Nikola Tesla najpre iz predostrožnosti bile upućene dve ekipe hitne pomoći pojačane sa ekipom lekara iz Instituta.

 

"Procena je bila da nije neophodno da budu obe ekipe i jedna se vratila u Institut", rekao je Simić.

 

Prema njegovim rečima, Institut je spreman da primi bebu iz Novog Pazara kao i svu decu iz Beograda i Srbije ukoliko im je potrebna pomoć.

 

00.38 - Helikopter zbog magle ipak nije sleteo!. Situacija je dramatična jer mu ponestaje goriva!

 

Kako je preneto na društvenim mrežama, sa aerodroma su javili da je helikopter koji je prevozio bebu nestao sa radara. Trenutno je izgubljen. Ne zna se da li je i gde sleteo!

 

23.07 Helikopter još ne može da sleti i kruži još pola sata

 

22.45 Helikopter Vojske Srbije kruži oko aerodrom NIkola Tesla i zasad ne može da sleti zbog guste magle i loših vremenskih uslova.

 

Vojska poslala inžinjeriju

 

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je za Kurir da je Vojska reagovala odmah po dobijanju informacije da je pomoć potrebna.

 


- Istom momenta kada su nas kontaktirali za pomoć Vojska je reagovala. Vojni helikopter je poleteo sa aerodroma u Batajnici po bebu. Helikopter je sleteo u kasarnu u Raškoj, gde je došao sasnitet. Cela medicinska ekipa sa bebom je krenula na VMA, gde će ih sačekati ministar zdravlja Zlatibor Lončar - rekao je Gašić i dodao da će dete biti prevezeno na Institut za Majku i dete. Voska je odmah poslala jedinicu inžinjerije da pomogne "Putevima Novi Pazar" da probiju odron i omoguće normalni tok saobraćaja. Oko 22.40 sati jedna traka je prohodna. Na licu mesta je general Sladojević koji komanduje operacijom čiščenja puta.

 

22.05 Sanitetsko vozilo u kojem se nalazi beba nije moglo da prođe deonicu puta zbog odrona u mestu Pivnici, kod Bogutovca, pa je upućen helikopter Vojske Srbije koji će je prevesti do Beograda, rečeno je Tanjugu u Upravi za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane.

 

Helikopter će sleteti na Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu, gde će biti i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Beba je saniteteskim vozilom krenula iz bolnice u Novom Pazaru.
Saobraćaj na putu Kraljevo - Raška, u mestu Pivnice kod Bogutovca obustavljen od 18 sati zbog odrona, ekipa je na terenu, a prema najavi putara, raščišćavanje će potrajati nekoliko sati.

 

21.50 Prema poslednjim informacijama, beba je, uz policijsku pratnju, putem preko Kopaonika stigla u bolnicu u Kragujevcu.

 

Lekari Nerman Feković i Nermin Subašić spasli bebu

 

Lekari Nerman Feković i Nermin Subašić, anesteziolozi iz bolnice u Novom Pazaru, posle četiri sata reanimacija su spasli bebu.

- Beba je aspirirala. Dovezena je u bolnicu u teškom stanju i odmah je pristupljeno reanimaciji. Posle četiri sata beba je reanimirana. Međutim, na putu kod Bogutovca je bio odron i imali su dve boce sa kiseonikom. Međutim, zvali su Vojsku, policiju i Ministrstvo zdravlja. U toku od 20 minuta su dobili informaciju da kreće vojni helikopter - rekao nam je doktor Feković i dodao da apsiriranje u 90 odsto sklučajeva može da bude fatalno ako se ne reaguje na vreme.

Procene su bile da beba ima kiseonika za samo sat vremena, a spasavanje je bilo rizično, jer su vremenski uslovi izuzetno nepovoljni. Medicinske ekipe u Beogradu spremne su i čekaju da helikopter stigne.

 

U dogovoru ministra zdravlja Zlatibora Lončara i ministra odbrane Bratislava Gašića, helikopter Vojske Srbije upućen je odmah po saznanju da je sanitetsko vozilo sa bebom ostalo zarobljeno.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...