Najnovije vesti

GRADONAČELNIK PANČEVA: Da li je voda za piće znaćemo danas u podne
Foto: Printskrin RTVPA

UPR:PANČEVO-VODA-ANALIZA

GRADONAČELNIK PANČEVA: Da li je voda za piće znaćemo danas u podne

Srbija
Pavle Radanov je zamolio građane da budu strpljivi u periodu kada se cisterna puni, jer je potrebno 1,5 do dva sata da se ona napuni i vrati na lokaciju

PANČEVO - Gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov saopštio je da će danas oko podneva biti poznati rezultati analiza vode iz pančevačkog vodovoda, koje će tokom noći sprovesti Zavod za javno zdravlje Pančeva, Zavod za javno zdravlje grada Beograda i Institut Batut Beograd.

U Pančevu će do tada biti postavljeno 13 cisterni, na istim lokacijama kao u subotu, saopšteno je na sajtu Opštine Pančevo. Radanov je, takođe, zamolio građane da budu strpljivi u periodu kada se cisterna puni, jer je potrebno 1,5 do dva sata da se ona napuni i vrati na lokaciju. Ako rezultati analiza pokažu da je voda ispravna, biće izdato saopštenje za javnost da je voda dozvoljena za piće, a ukoliko budu negativni, na teritoriji Pančeva biće proglašena vanredna situacija, navopdi se u saopštenju, posle večerašnje sednice Gradskog štaba. Takođe, zamenik gradonačelnika Pančeva Saša Pavlov saopštio je da je tržišna inspekcija u jučerašnjeg toku dana obišla više većih prodajnih objekata, kao i jedan broj manjih i da je konstatovano da u gradu nema nestašice flaširane vode i da njena cena nije povećana.

Član Gradskog veća Pančeva zadužen za zdravstvo Milan Trifunović poručio je građanima da trihalometani - hemijska jedinjenja koja su u povećanoj koncetraciji pronađena u vodi ne mogu izazvati simptome akutnog trovanja. Ukoliko bi se trihalometani unosili u organiza u dužem vremenskom periodu (nekoliko meseci ili godinu dana) kao toksični i kancerogeni mogu dovesti do hroničnog toksičnog oštećenja organizma tj. do hroničnog trovanja i to direktnim unosom , a ne putem kože i sluzokože, pa je zato dozvoljeno kupanje, umivanje i tuširanje, rekao je Trifunović.

Dr Slobodan Ovuka iz Dom zdravlja u Pančevu, rekao je, kako se navodi na sajtu, da ta ustanova radi po uobičajenom režimu i da je epidemiološka situacija u gradu uobičajena za ovo doba godine. Ukoliko građani imaju dokaz u vidu fiskalnog računa o povećanoj ceni vode, mogu to prijaviti i doneti u Gradski štab ili pozvati direktno načelnicu tržišne inspekcije na telefon 064 8188122, navedeno je na sajtu Opštine Pančevo.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...