SAŠA MIRKOVIĆ: Grad Zaječar nije zaboravio na izbegla lica iz Hrvatske!
Foto: TV Best

Dve decenije zločina

SAŠA MIRKOVIĆ: Grad Zaječar nije zaboravio na izbegla lica iz Hrvatske!

Srbija -
Grad Zaječar je u saradnji sa jedinicom za upravljanje projektima i Komesarijatom za izbeglice obezbedio sredstva za kupovinu sedam kuća za lica sa izbegličkim statusom koja se nalaze u Zaječaru

Danas je u Zaječaru u 12 časova odata počast stradalim u akciji Oluja u kojoj je 1995. godine proterano preko 250.000 Srba.

- Grad Zaječar je u saradnji sa jedinicom za upravljanje projektima i Komesarijatom za izbeglice obezbedio sredstva za kupovinu sedam kuća za lica sa izbegličkim statusom koja se nalaze u Zaječaru. Ranije smo već obezbedili 16 kuća za osobe koje su izbegle 1995. godine. U toku je konkurs, a mi smo predali projekte za 20 paketa građevinskog materijala. Svaki paket pojedinačno košta devet i po hiljada evra, što je ukupno 190.000 evra. Tokom akcije Oluja 1995. godine kroz Zaječar je prošlo 4.500 izbeglih lica sa teritorije Hrvatske, a 2.700 njih je dobilo status izbeglih lica u Zaječaru. U ovom trenutku u našem gradu se nalazi 79 izbeglica, a više od 350 njih se naselilo u Zaječaru i ukinulo status izbeglih lica - rekao je Saša Mirković, predsednik Skupštine grada Zaječara.Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske, policije i Hrvatskog vijeća obrane (vojska bosanskih Hrvata) na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu. Dan kasnije, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu.U operaciji "Oluja" učestvovalo je 138.500 pripadnika hrvatske vojske, MUP-a i Hrvatskog vijeća obrane. Tim snagama su se, prema hrvatskim izvorima, suprotstavile srpske snage od oko 31.000 vojnika.

Područje zahvaćeno hrvatskom ofanzivom napustilo je gotovo celokupno srpsko stanovništvo. Kolone izbeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima su preko područja pod kontrolom bosanskih Srba u zapadnoj i severnoj Bosni krenule ka Srbiji.

Vlasti u Srbiji su izbegličke kolone upućivale u centre u unutrašnjosti zemlje, uključujući i pokrajinu Kosovo.Vojna akcija "Oluja" ubraja se u jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track