SPASAVA ŽIVOTE SKUPLJAJUĆI OTPAD: Lekar iz Paraćina prodaje plastične flaše da obolelima kupi skener
Foto: Pritnscreen.j

Njemu ništa nije teško

SPASAVA ŽIVOTE SKUPLJAJUĆI OTPAD: Lekar iz Paraćina prodaje plastične flaše da obolelima kupi skener

Srbija -
Svi ćete se saviti i uzeti zlatni dukat, ali niko neće da se savije i da uzme plastičnu flašu koja stoji na ulici. Ta plastična flaša je nečiji život i nečiji zlatni dukat koji mi treba da damo, kaže Ivan Božinović

PARAĆIN - Lekar paraćinske Hitne pomoći Ivan Božinović prodajom plastičnog otpada sakuplja novac za kupovinu skenera. Paraćinci shvataju značaj ove akcije i od svojih dvorišta prave sakupljačke centre za otpad.

Ivan Božinović, lekar iz Paraćina, shvatio je da su ogromne količine bačene plastike zapravo veliki izvor prihoda.Preko udruženja građana „Srpsko društvo za vanredne situacije“ sakuplja i prodaje plastični otpad, jer je njegova misija da Službu hitne medicinske pomoći opremi što bolje može.

"Svi ćete se saviti i uzeti zlatni dukat, ali niko neće da se savije i da uzme plastičnu flašu koja stoji na ulici. Ta plastična flaša je nečiji život i nečiji zlatni dukat koji mi treba da damo. Znači, ne da ga zadržimo za sebe nego da ga poklonim nekom jer to će nekome spasiti život. Zato plastiku treba da posmatramo kao zlatni dukat koji nam je prisutan u prirodi", kaže Božinović.

Komšije su prepoznale opšte dobro u svemu ovome i uredno sakupljaju plastični otpad.

"To sam navikla i gde god vidim flašu, neka je jedna, ja je uzmem i u kesu je stavim. Eto, juče sam po podne donela dva džaka", priča Verica Milovanović.

Ovoj akciji priključili su se i Ćupričani.

"Preko osamdeset domaćinstava učestvuje u sakupljanju plastične ambalaže, a radimo na tome da to još više omasovimo", kaže Vladimir Tirmenshtajn, jedan od učesnika akcije iz Ćuprije.

Oprema, kupljena prodajom plastičnog otpada, uskoro će se naći u paraćinskoj Hitnoj pomoći. S vremenom će biti prikupljena veća količina novca i za druge neophodne aparate.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

"Cilj i želja jeste da napravimo Hitnu pomoć jedinstvenu u Srbiji. Znači, da imamo sve što je potrebno, da imamo mogućnost da zbrinemo pacijenta potpuno. Da nema materijala, opreme ili bilo čega što može da zafali. Neki monitor da nabavimo za Hitnu, EKG aparat, nakon toga, kada zaživi akcija, možemo da nabavimo ultrazvuk, a nakon toga kada se sve pokrene, dolazimo do skenera", kaže Božinović.

"Ovo želimo da postignemo. Da se svi angažuju i da sva sela prikupljaju plastiku i da odbijemo rezultate. Pun kamion u jednom dvorištu", dodaje Ivan Božinović.

Zajedno sa članovima porodice, komšilukom i članovima udruženja doktor Božinović širi saradničku mrežu. I njegovo dvorište je sakupljački centar, prenosi B92.

On želi da što više ljudi shvati da se ovako ne pomaže samo očuvanju okoline već i omogućava kupovina zdravstvenih aparata i sredstava koji će svima biti na raspologanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track