POSLE 16 GODINA: Srbija zaintersovana za obnavljanje letova između Beograda i Prištine
Foto: Profimedia

Marko Đurić objašnjava

POSLE 16 GODINA: Srbija zaintersovana za obnavljanje letova između Beograda i Prištine

Srbija -
BEOGRAD - Srbija je zainteresovana za obnavljanje letova između Beograda i Prištine u interesu svih građana, ali to pitanje je odvojeno od pitanja kontrole nad donjim slojem vazdušnog prostora koje je statusno i koje se tiče suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je u pisanoj izjavi, a povodom spekulacija u prištinskim medijima o potezima Srbije u vezi sa pitanjem kontrole nad donjim slojem vazdušnog prostora, istakao da se Srbija u kontinuitetu zalaže za rešavanje svih spornih pitanja u odnosima sa svojom južnom pokrajinom kroz dijalog i uz uzdržavanje od jednostranih poteza.

"Srbija je zaintersovana za obnavljanje letova između Beograda i Prištine posle 16 godina, u interesu obe strane i svih građana", poručio je Đurić, ali je dodao da je pitanje uspostavljanja aviosaobraćaja između dva grada različito i odvojeno od pitanja kontrole nad donjim slojem vazdušnog prostora.

"Pitanje kontrole nad donjim slojem vazdušnog prostora je statusno pitanje koje se tiče suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, u vezi sa kojim je pozicija Srbije definisana Ustavom, zakonima i drugim domaćim i međunarodnim propisima, dok je pitanje uspostavljanja aviolinije prevashodno komercijalno pitanje za koje je moguće naći rešenje u dijalogu", objasnio je Đurić.

Kfor je od 20. novembra ukinuo ograničenja koja su važila za delove vazdušnog prostora Srbije, a koja su uvedena 1999. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track