KLINIČKI CENTAR VOJVODINE: 250 pacijenata obolelih od HIV se prati i leči
Foto: Slađana Stojanović

Svetski dan borbe protiv side

KLINIČKI CENTAR VOJVODINE: 250 pacijenata obolelih od HIV se prati i leči

Srbija -
NOVI SAD - Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, od 2008. godine na Odseku za HIV/AIDS prate se i leče se oboleli od HIV infekcije koji su sa teritorije AP Vojvodine. Odeljenje ima ambulantu i stacionarni deo.

KCV raspolaže svim potrebnim reagensima za praćenje uspešnosti lečenja oih pacijenata.

-Na Odseku rade tri lekara, jedna strukovna medicinska sestra i 7 medicinskih sestara tehničara. Lekovi za HIV infekciju prepisuju se od strane tri ovlašćena infektologa, a podižu u Apotekatskoj ustanovi Novi Sad. Lekova ima dovoljno i besplatni su za sve pacijente. Trenutno se 250 pacijenata prati i leči n a ovom Odseku kažu u KC Vojvodine. U toku ove, 2015. godine, otkriven je rekordan broj osoba koje žive sa HIV-om, njih 38 (podatak do 26.11.2015.).

-Kao do sada, oko trećine novootkrivenih pacijenata nalazi se u fazi AIDS-a, odnosno poodmakle HIV infekcije. Većina pacijenata otkrivena je u toku ispitivanja i lečenja drugih bolesti, dok je samo manji broj otkriven putem samoinicijativnog testiranja u centrima za dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje zaključuju u ovoj ustanovi.

(S. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track