KOSJERIĆ U PRIPRAVNOSTI: Skrapež za dva sata porastao 10 centimetara
Foto: Fonet

Vojska na terenu

KOSJERIĆ U PRIPRAVNOSTI: Skrapež za dva sata porastao 10 centimetara

Srbija -
Kosjerić strepi od novih poplava. Za razliku od prethodnih dana, kada je nivo reke stagnirao, vodostaj Skrapeža koji teče kroz centar grada u poslednja dva sata porastao je za deset centimetara.

U naglom porastu su i Sečica, Godljevača, Tmuša, rečice koje prete kosjerićkim selima i koje se ulivaju u Skrapež.

"Mi smo uradili sve što je do nas, podgili i ojačali bedeme. Ako ih voda probije – tu odbrane više nema. Izvesno je da noćas nema spavanja", priča Milijan Stojanić predsednik opštine Kosjerić.

Trenutno, kaže on, nema opasnosti od izlivanja, ali veliko je pitanje šta će doneti popodne, naročito noć i sutrašnji dan, jer kiša u Kosjeriću neprekidno pada i šumske potočiće pretvara u bujice.

Na kritičnim mestima širom opštine – u samom gradu, Sečoj Reci, Tulimirskom polju – raspoređeno je 5.000 džakova. Na podizanju utvrda angažovano je stotinak ljudi i nekoliko bagera.

Kosjercima pomaže vojska. Jedan deo pripadnika oružanih snaga užurbano diže bedeme duž obala Skrapeža, drugi pokušava da probije put ka Godečevu na koji se survalo čitavo brdo. Od jutros je, zbog odrona i klizišta, neprohodan put ka selu Zabava. U ispomoć Kosjeriću, kaže Stojanić, sutra bi trebalo da pristigne još jedna jedinica Vojske Srbije.

(Blic/V.L.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track